in

Хуманитарна трка за помоћ оболелима од цистичне фиброзе 14. маја у Новом Саду (АУДИО)

Како би скренули пажњу на то да је иновативна терапија потребна свим оболелима, а не само појединим, Удружење за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом Србије организује кампању у склопу које ће 14. маја у Новом Саду бити одржана хуманитарна трка.

Неће то бити класична трка, него и шетња стазом дугом око 4 километра, а пријављивање за учешће траје још недељу дана. О томе смо чули више од председнице удружења Милице Перић.

Цистична фиброза је генетски узрокована, мултисистемска, неизлечива болест. Погађа више органа, а пре свих плућа. У нашој земљи живи 250 људи с тим обољењем.

Својевремно је животни век оболелих био кратак, данас, унапређење стандарда у лечењу, дају наду оболелима. Реч је о новим лековима и у нашој земљи доступна је иновативна терапија.

„Србија је једна од првих земаља која је пружила прилику својим пацијентима да користе ову терапију“ рекла је председница удружења Милица Перић и додала да је процена цене лечења по пацијенту годишње 230 хиљада долара. Нису сви пацијенти покривени са овом терапијом. Први пацијенти, њих петнаест, су добили терапију децембра месеца прошле године. Данас је управо донета одлуку Комисије о лечењу 22 пацијента.

Рок за пријаву учесника је 11. мај до поноћи, котизација је 500 динара, а сав приход намењен је за помоћ Удружења.

Трка стартује у суботу 14. маја, старт је у 11 сати код Жежељевог моста, траса је дуга око 4 километра, јер је циљ код ружичњака, који су активисти удружења недавно посадили испред Дома здравља на Лиману.

Није само за оне у кондицији, неће тих 4 километара морати да се истрчи, рачуна се и корачање.

Детаљније у прилогу.