in

IEA: Globalna potražnja za naftom će u 2024. usporiti na 1,2 miliona barela dnevno

PARIZ –

Globalna potražnja za naftom će u 2024. usporiti sa 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 1,2 miliona bpd, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA) u aprilskom izveštaju.

Prognoza za 2024. je smanjena za oko 100.000 bpd u odnosu na prethodnu martovsku procenu pošto IEA smatra da se rast potražnje za naftom vraća svo

Isporuke nafte u zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) su “izuzetno slabe”, a broj elekričnih vozila (EV) raste, posebno u Kini, dodaje se u izveštaju.

IEA očekuje da će se globalna potražnja za naftom u 2025. dodatno smanjiti na 1,1 miliona bpd, navodi se na vebsajtu organizacije sa sedištem u Parizu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem aprilskom mesečnom izveštaju, koji je objavljen juče, potvrdila da očekuje rast potražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i dodatni rast potražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju za 2024. je dakle niža za milion bpd u odnosu na najnoviju procenu naftnog kartela OPEK.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /