in

Интензивна акција промоције удомљавања паса у Суботици, лане удомљено око 80

Претходне године је у Суботици удомљено око 80 паса из Прихватилишта за напуштене животиње. Ове године је до сада удомљено 40 кућних љубимаца, а у Јавно-комуналном предузећу “Чистоћа и зеленило”, у оквиру којег функционише само Прихватилиште, истичу да се надају да ће промоција удомљавања помоћи да се тај број у наредном периоду у значајној мери повећа.

“Удомљење је код нас у потпуности бесплатно. Сваки пас је чипован, стерилисан, кастриран и очишћен од паразита, социјализован, односно рекли би да је фино васпитан и спреман је за удомљење”, објашњава Александра Буквић, руководилац РЈ “Зоохигијена” у ЈКП “Чистоћа и зеленило”, Суботица.

пас, 1

Не може свако постати власник пса из Прихватилишта. Са сваким удомитељем се обавља темељан разговор и потписује уговор.

“Први услов је да воле животиње, да им обезбеде кућицу, значи смештај, да се могу склонити од екстремних врућина и хладноћа и да имају свежу воду и храну. У случају да су болесни да их одведу код ветеринара и обавезно ревакцинација једном годишње. Поред свега тога, обавезна је игра са кућним љубимцем и на неки начин та интеракција власника и кућног љубимца”, додаје Александра Буквић.

пас, 3

Још од 2019.године капацитет од 280 места у Прихватилишту за напуштење животиње је попуњен. Тада је покренут и посебан програм, који омогућава да се одређени број паса врати на улице.

“Град Суботица је 2019. године започео програм “Ухвати-стерилиши пусти” – ЦНР, и везано за то желим да кажем грађанима да када пожеле да удоме пса из тог програма, услови су исти као и за пса за удомљење из Прихватилишта”, каже саговорница РТВ-а.

Александра Буквић напомиње да у Суботици има неколико удружења грађана која се баве заштитом животиња, и да се у тим удружењима такође могу удомити кућни љубимци.