in

Инжењерство, иновације и IT постали главна извозна снага Србије

Представљена је у Београду, а њени први примерци уручени су министрима Бранку Ружићу и Ненаду Поповићу.

Унапређење сарадње науке и привреде, модернизација раног законодавства за дигиталне предузетнике, развој инфраструктуре за иновације, као и иницијатива за пореске олакшице и субвенције, део су реформских препорука које је NALED представио ресорним институцијама у првој Сивој књизи иновација. Највећи изазов стављен је пред Министарство финансија, каже директор за конкурентност и инвестиције у тој организаији Душан Васиљевић.

Од 60 препорука свака пета се односи на ресор министарства просвете. Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић нагласио је да је у претходном периоду Влада Србије радила на развоју система за иновације и додао да ће ове године сектор иновација подржати са више од три милијарде динара. Без сарадње науке и привреде нема успеха, поручио је министар.

Важност улагања у иновације и дигиталну трансформацију привреде истакао је и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и нагласио да је извоз у тој области лане премашио рекордан резултат који је раније припадао пољопривреди.

Сива књига иновација настала је у склопу програма за трансформацију традиционалне економије у дигиталну и високотехнолошку – StarTech, а који финансира компанија Филип Морис.

Директор корпоративних послова за југоисточну Европу Иван Милетић истакао је да се нада да ће Сива књига помоћи у трансформацији економије Србије како би она постала економија базирана на новим технологијама и иновацијама.