in

Ирац возећи бицикл стигао и до Новог Сада, у намери да разбије предрасуде о неизлечивој болести (АУДИО)

Човек је оно што ради, а битно је да ради оно што може, каже Мајкл Крејг Гредвел, а за себе каже да може да вози бицикл и тако се бори за десетине хиљада оболелих. Мајкл Крејг Гредвел је себи поставио задатак да сакупи новац за истраживања о овој болести.

Мајкл Крејг Гредвел је оболео од амиотрофичне латералне склерозе познатије као Шаркоова болест или Лу Геригова болести. Она захвата нервни систем, примарно горње и доње моторне неуроне. У почетку оболели примећују слабост у мишићима, трзање или грчење, а потом болест прогресивно онеспособљава ход, говор и на крају дисање.

За сада, Мајкл Крејг Гредвел не може да говори, јер му је болест захватила мишиће лица, али како каже још може да вози бицикл. Он разговара помоћу таблета, пишуићи на њему комуницира са људима.

Тако сазнајемо да није успео својевремено да се укључи у истраживачки програм за ову болест, па је одлучио да се бори возећи бицикл.То је лични изазов, јер он је градски бициклиста који је зацртао пут од преко две хиљаде километара не обазирући се на болест.

Успут прикупља новац за истраживања, подиже свест о болести моторних неурона и разбија предрасуде о оболелима.

Мајкл је у септембру из Париза кренуо на пут и стигао до Будимпеште где је сломио скочни зглоб и сада наставља пут после опоравка. Његов коначни циљ је Истанбул и зна да ће га остварити без обзира на то што има доста кишних дана, јер како нам је написао на таблету ,он инвалидитету стално говори НЕ.

Велика подршка су му његове ћерке које верују у његову мисију и поносе се њиме што не одустаје и не предаје се болести.

Његов верни пратилац на путу је француска редитељка из Лиона и његова пријатељица Жули Дубие која се диви његовој снази и вољи да се бори против амиотрофичне латералне склерозе против које за сада нема лека.

Редитељка Жули Дубие је захвална што познаје човека вредног сваког поштовања. Његов пут приказаће петоминутним документарним филмом.

Београђанин Небојша Милекић је Мајклова велика подршка на зацртаном путу. Од Апатина до Новог Сада заџавали су се у неколико места и имао је прилику да боље упозна овог необичног Ирца.

Дружећи се са Мајклом Крејгом, Небојша каже да је много научио.

Ирац Мајкл Крејг Гредвел поручује оболелима да се не искључују из живота већ да се боре у оквиру својих могућности и да живе.