in

Историјско цурење података –

У посту на интернет хакерском форуму “Breach Forum” прошле седмице, неко ко користи дескриптор Чинадан, понудио је да прода скоро 24 терабајта података, укључујући, како је наведено, информације о милијарду људи и “неколико милијарди”” записа везаних за десет биткоина у вредности од приближно 200.000 долара, наводи АП.

Подаци, наводно, укључују информације из базе података Националне полиције Шангаја, укључујући имена, адресе, националне идентификационе бројеве и бројеве мобилних телефона, као и друге детаље.

У узорку података које је АП прегледао наведена су имена, датуми рођења, старост и бројеви мобилних телефона. Једна особа је наведена као рођена “2020.”, а старост је наведена као “1”, што сугерише да су информације о малолетницима укључене у податке добијене кршењем.

Агенција указује да није могла одмах да потврди аутентичност узорка коме је имала приступ, а да шангајска полиција није одмах одговорила на захтев за коментар.

Цурење података у почетку је покренуло расправу на платформама кинеских друштвених мрежа попут Веибо, али цензори су од тада прешли на блокирање претраживања кључних речи “цурење података у Шангају”.

Партнерка у истраживачкој фирми “Trivium China” Кендра Шефер твитовала је да је “тешко одвојити истину од гласина, али може се потврдити да датотека постоји”.

Таква кршења података су прилично честа, изјавио је генерални директор хонгконшке безбедносне фирме “Netvork bok”.

“Тренутно је око 12 милијарди компромитованих рачуна хостовано на ‘дарк вебу’. То је више од укупног броја људи на свету”, рекао је он, тврдећи да већина кршења података углавном долази из САД.

Честер Вишниевски, главни научник фирме за кибернетичку безбедност компаније “Сопхос” оценио је како је ово кршење “потенцијално невероватно срамотно за кинеску владу”, а да ће политичка штета вероватно надмашити штету за људе чији су подаци процурели.

Извршни директор “Biance” за размену криптовалута јуче је на Твитеру навео да је његова служба за анализу претњи открила продају “милијарду записа грађана”.

Агенција подсећа на велики сајбер напад 2020. године који су, наводно, извршили руски хакери, и који је компромитовао неколико америчких савезних институција и агенција, попут Стејт Департмента, Министарства за унутрашњу безбедност, телекомуникационих фирми и компанија које сарађују у сфери одбране.