in

Izložba o nepromišljenoj odluci: 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja

Tramvaj je Suboticom vozio nepunih osamdeset godina, od 1897. do 1974, kada je drugog aprila ukinut. Rukovodstvo grada, kao i u mnogim drugim gradovima, tada je mislilo da je opravdano tramvaj zameniti drugim prevoznim sredstvima, iako je taj prevoz, sada već znamo, bezbedniji, brži, jeftiniji.

“Odluka, iz današnje perspektive, nije bila dobra. Grad koji ima tramvaj zaista ima karakteristike grada, u kome je omogućeno brzo cirkulisanje ljudi; mobilnost stanovništva je zaista na visokom nivou i po kvalitetu i po učestalosti, brzini. Bilo bi dobro da Subotica ima tramvaj, ali je veliko pitanje kako to danas ostvariti”, ističe Milan Vasović, saobraćajni inženjer iz Subotice.

Tramvaj je pre svega bio prevozno sredstvo, ali i mnogo više od toga, bio je mesto susretanja, razgovora, simbol jednog mirnijeg života. Na poslednju vožnju, te davne 1974. godine, subotički tramvaj ispratio je i subotički fotograf Edvard Kirbus.

tramvaj, subotica

“Emocije pri pogledu na ove fotografije veoma su različite, i moćne. Nisam baš bio toliko novinarski, odnosno reporterski nastrojen da prikažem te emocije, jer je to ipak interna stvar svakog čoveka”, kaže za RTV Edvard Kirbus.

Fotografija Edvarda Kirbusa i njegovog kolege, sada već pokojnog Zlatka Jovanova, zajedno sa još nekim eksponatima, čine deo izložbe u Gradskom muzeju Subotice “Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja”.

“Mnogi gradovi uspeli su da održe tramvaj, mi nismo, Subotica nije, ali želimo da negujemo sećanje na to i da razmišljamo i dalje o tome. Možda vredi razmisliti o tome u današnjim prilikama, kada se olako odričemo mnogih stvari”, objašnjava dr Olga Kovačev Ninkov, muzejski savetnik u Gradskom muzeju u Subotici.

tramvaj, subotica

Gradski muzej u Subotici poziva stanovništvo da ustupanjem svojih fotografija i drugih predmeta koji se vezuju za subotički tramvaj, doprinesu kolektivnom sećanju na ovaj deo subotičke istorije. Celokupan materijal biće prikazan 18. maja tokom manifestacije “Noć muzeja”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /