in

Izložba o prvoj diskoteci u Beogradu

Jevrem Grujić čuveni političar,pravnik ,diplomata nije mogao ni da sanja da će u njegovoj kući biti otvorena jedna od prvih diskoteka u Evropi. 1967 me godine u Svetogorskoj ulici kod Ateljea 212 proradila je diskoteka “Kod Laze Šećera“ nazvana po Jevremovom potomku Lazaru Šećeroviću .

Otvorena je 10 godina pre kultnog studija 54 u Njujorku podseća.

„Tada su u Evropi postojale diskoteke samo u Milanu,Londonu i Parizu. Naša je napravljena po ugledu na Kastel,najčuveniju diskoteku koja i danas postoji. Drug koji je u inostranstvu studirao kameru došao je u Beograd i palo mu je na pamet da otvorimo .Zamislite 10 godina pre kultnog Studija 54 u Njujorku, pre Zenona,pre najvećih svetskih diskoteka“ izjavio je Lazar Šećerović-čukununuk Jevrema Grujića i jedan od osnivača diskoteke .

Prva diskoteka u jednoj socijalističkoj zemlji bila je sociološki fenomen i privlačila veliku pažnju kaže

„Diskoteka je bila čudo,pomerila je mnoge granice. Devojke su mogle da dođu same ,bez pratnje.Bili smo pretplaćeni na ploče u Parizu i Londonu. Imali smo i prvog disk džokeja i čedno radno vreme od 7 do pola jedan“ tvrdi Šećerović.

U to vreme sniman je veliki broj koprodukcija. U Beograd su dolazili najpoznatiji svetski glumci i reditelji a mnogi su večeri završavali u diskoteci. Od Alena Delona, Omara Šarifa, Klaudije Kardinale do autora predstave „Kosa“.Dolazili su i poznati kreatori Pjer Karden i Pako Raban ,pisci,slikari.. .Čuvene beogradske lepotice i najpoznatiji Beograđani provodili su večeri u ovde .U diskoteci je održana prva izložba pop arta i predstavljene grafike Endija Vorhola. Radilo se i na popularizaciji rokenrola a bendovi su tu održavali probe Kaže

„Rokenrol scena krenula je ozbiljno da se razvija,počelo je mnogo da se putuje i da se donose ploče.Kod Laze su se slušali najaktuelniji hitovi tog doba. Zahvaljujući i Ateljeu 212 i njihovim brojnim gostima kroz tu diskoteku za godinu dana prošao je neverovatan broj svetski poznatih zvezda“ rekao je Petar Janjatović-muzički novinar i rok kritičar .

Duh zapada stizao je u Beograd , mladi su osećali da pripadaju Evropi i svetu. Ipak, otpori su bili veliki što je rezultiralo zatvaranjem diskoteke posle godinu dana da ne bi kvarila omladinu.

I nakon zabrane rada tu su nastavili da se okupljaju boemi , intelektualna i kulturna elita,pravljene su tematske žurke i predstave. Danas ovaj prostor ima drugačiji i novi život ali čuva sećanja na vesele šezdesete kada smo stavljeni na mapu država u kojima su otvorene prve diskoteke .

 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /