in

Izložba originalnih strip-tabli i ilustracija u Narodnom muzeju Zrenjaninu

Pred nama je jedna od retkih prilika u istoriji pop kulture i savremene umetnosti kada se Holivud i strip susreću u jednoj tački, a udeo u svemu tome ima i Zrenjaninac Stevan Subić, strip-crtač. Serijal koji kao pisac potpisuje slavni holivudski glumac Pol Dejno (Paul Dano), a koji ilustruje Stevan Subić, jedan od najpriznatijih svetskih strip autora u svojoj generaciji, nalazi se na čelu malog broja sličnih primera u dosadašnjoj istoriji stripa, a prvi je pod etiketom najvećeg izdavača stripa danas Di-si Komiksa (DC Comics).

Slavni glumac potpisuje strip koji je vezan za planetarni filmski hit „Betmen”, štaviše njegov je zvanični prikvel (prednastavak). Strip redizajnira ambijent Gotama i govori o postanku Betmеna i Zagonetača koga Pol Dejno igra u novom filmu. Ovo izdanje poslužiće kao polazna tačka za tumačenje i čitanje Met Rivsove predstojeće franšize koju je otpočeo ove godine filmom “The Batman”.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin će ekskluzivno, po prvi put biti javno izložene originalne table iz prve epizode stripa, svega jedan dan nakon svetske premijere u SAD, omogućavajući publici u Zrenjaninu i gostima izložbe da ovu epizodu vide pre većine publike u SAD i širom sveta. Strip-serijal “Zagonetač: Godina prva”, jedan od tri najiščekivanija naslova na tlu SAD-a i jedan od najanticipiranijih strip-serijala globalno.

Izložba obuhvata 31 originalnu tablu iz stripa, uz printove u koloru, naslovne strane epizoda 1 i 2, kao i skice, dizajn karaktera, postavke, ilustracije i crteže nastale tokom faze priprema za rad. Na postavci će se naći i originalni primerci štampanog izdanja prve epizode.

Autor Stevan Subić januara ove godine premijerno je izložio radove za strip o Konanu u svom rodnom Zrenjaninu, i želi da nastavi da o svom gradu širi dobar glas širom Evrope i sveta. Ova izložba Zrenjanin i Narodni Muzej Zrenjanin postavlja u samo žarište najvažnijih događaja za umetnost stripa i savremenu umetnost inače.

Izložba se izdvaja i po tome što je po formatu i sadržaju prva ovakve vrste u više od 140 godina dugoj istoriji stripa kao izraza u Srbiji, a takođe je i prva samostalna izložba nekog strip-autora u zrenjaninskom muzeju. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos NMZ.

Originalne strip-table i ilustracije iz serijala “Zagonetač: Godina prva” publika će imati priliku da pogleda do sredine novembra, a tokom trajanja izložbe biće upriličene brojne tematske večeri, razgovori sa publikom i gostima i drugi prateći sadržaji.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /