in

Извештај Европске комисије: У тренутном геополитичком контексту Србија показала посвећеност ЕУ вредностима

“Напредак који је Србија направила у процесу реформи дозволио нам је отварање првог калстера од четири поглавља који се односи на Зелену агенда и одрживо повезивање. То је важан сигнал за Србију, који потврђује да ЕУ позитивно одговара на напредак у реформама, али то шаље и важну поруку појачаног ангажмана ЕУ на Зеленој агенди, што је на добробит свих грађана”, поручио је Ленарчић.

Он је пред посланицима Европског парламента позвао на наставак реформског моментума у Србији и изнео очекивања ЕК да ће Србија показати опипљиве резултате, посебно у области владавине права, као и у дијалогу са Приштином.

“Обе тачке су суштинске важности и одредиће укупну брзину напретка Србије на путу приступања ЕУ”, каже Ленарчић.

Пред дебату о извештају о Србији у Европском парламенту, Ленарчић је указао да Србија мора да убрза и продуби реформе у области независности правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, слободе медија и решавања ратних злочина пред домаћим судовима.

Ленарчић је поздравио и недавни споразум о мапи пута за спровођене договора о енергетици између Београда и Приштине и оценио да је то “важан корак напред који би требало да одблокира разговоре о другим отвореним питањима”.

“У тренутном геополитичком контексту Србија је показала своју посвећеност ЕУ вредностима, усклађујући се са ЕУ декларацијама и подржавајући релевантне УН резолуције о Украјини. Сада очекујемо од Србије да настави да показује ову посвећеност и убрза напоре у усклађивању са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући декларације и рестриктивне мере, а у складу са ЕУ Србија преговарачким оквиром”, закључио је Ленарчић.

Европски комесар је нагласио важност смањивања зависности Србије од руског гаса и поручио да ће ЕУ, као “најважнији политички и економски партнер Србије” наставити да подржава земљу економски опоравак земље и помоћи у обезбеђивању енергената и хране.