in

Izveštaj Inicijative “Digitalna Srbija” o razvoju startap kompanija u Srbiji (AUDIO)

Izveštaj Inicijative “Digitalna Srbija” o razvoju startap kompanija u Srbiji (AUDIO)

NOVI SAD –

Broj domaćih startap kompanija, kao i broj zaposlenih u njima, duplirao se za poslednje dve godine, navodi se u izveštaju Inicijative “Digitalna Srbija”. Iz te organizacije ukazuju, međutim, da u izvozu IT sektora još uvek dominiraju usluge i da bi domaći startapi trebalo da se usmere na to da na globalnom tržištu više prodaju svoje proizvode i tehnologiju.

digitalna, srbija

Izveštaj Inicijative „Digitalna Srbija“ urađen je uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U analizi razvoja startap ekosistema se ukazuje na potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja ovih kompanija. Pristup finansiranju, pridobijanje kupaca i zapošljavanje kadra sa adekvatnim veštinama, označeni su kao tri najveća izazova za domaće startape, a rast prodaje, razvoj proizvoda i rast broja korisnika kao najvažniji ciljevi. Trenutno u Srbiji posluje 750 domaćih startap kompanija koje zapošljavaju više od 6.000 ljudi, kaže direktor Inicijative “Digitalna Srbija” Nebojša Bjelotomić. Dodaje da te brojke pokazuju značajan rast startap ekosistema u Srbiji, ali da on još uvek nije uspeo da se pozicionira na svetskom tržištu.

Prema njegovim rečima, domaća ekonomija generalno, a posebno startapi koji se zasnivaju na novim tehnologijama, morali bi više da stvaraju kontakte na stranim tržištima.

Takođe, objašnjava Bjelotomić, za dalji razvoj domaćih startapa ključno je da u svoje poslovanje uključe što više ljudi čiji obrazovni profili nisu isključivo iz oblasti novih tehnologija, već i iz ekonomije i menadžmenta. Naime, prema istraživanju „Digitalne Srbije“, manje od 10 odsto startapa uspelo je tokom prošle godine da zaposli nove članove tima koji bi se bavili prodajom.

Domaćim startapovima, inače, od nedavno je na raspolaganju i investicioni fond ENEF 2, vredan 70 miliona evra, koji je i ove godine pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj upravo za podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu koja imaju mogućnosti da rastu i da izađu na tržište Evropske unije.Finansijska podrška iz ovog fonda predviđa – od manjinskog investiranja i dokapitalizacije do klasičnih kredita, a pojedinačni iznosi kreću se od pola miliona do osam miliona evra. Preduzeća mogu da računaju i na savetodavnu podršku o veštinama poslovanja i usklađivanja sa praksama održivog razvoja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /