in

Извоз житарица, брашна, уља од 1. маја, снабдеване није угрожен

Богуновић је рекао Танјугу да већ има доста упита, као и да ће највећи део српског брашна отићи у земље регона, уље такође у регион, али и земље ЕУ, док ће житарице из Србије преко румунске луке Констанца отићи, не само за земље у региону, већ и на тржишта широм света.

„Интересовање и захтеви за додатним количинама постоје“, додао је Богуновић.

Новом одлуком владе, која је усвојена јуче, дозвољава се извоз 150.000 тона пшенице, 150.000 тона кукуруза и 20.000 тона брашна на месечном нивоу, док је за рафинисано сунцокретово уље месечна квота 8.000.000 литара.

Богуновић је истакао да је влада управо због велике опрезности раније и донела одлуку о привременој забрани извоза, како не би било угрожено снабдевање грађана Србије.

Истакао је и да Србија има довољно залиха и да ће држава у зависности од геполитичке ситуације дефинисати мере и колику ће контролу задржати над извозом по питању количина и начина.

Према новој одлуци владе, захтеви за извоз ће се подносити од 20. до 25. текућег месеца за наредни месец. Захтеви за мај се подносе од 22. до 28. априла.

У случају да извозници не извезу или прекораче одобрене количине, наредног месеца неће моћи да поднесу захтев за извоз.

Богуновић је рекао да одлука владе да одобри квоте за извоз житарица, као и извоз брашна и уља, представља реализацију иницијатива ПКС из претходног периода и започетог дијалога са трговцима.

„Ова одлука владе ступа на снагу даном објаве, али подразумева процес који ће ићи електронским подношењем захтева и свако ће моћи да захтева по 20 одсто од максимума прописан квоте за извоз. Комисија ће утврђивати веродостојност и планирано је да реализација крене од 1. маја.

Подсетио је да се на основу посебних одлука већ реализује извоз у Албанију и мање количине за Италију, као и да је раније договорен извоз у Северну Македонију.

Богуновић каже наше житарице највише узимају Италија, Северна Македонија, Албанија и БиХ.

Говорећи о ценама житарица у свету, каже да су у благом паду већ две недеље пошто су претходно достигле максимум.

„Код нас се та цена још држи на 35 до 36 динара за пшеницу, али када говоримо о потписаним уговорима, цене су различите и по њима ће бити реализовани“, каже Богуновић за Танјуг.

Подсетио је да влада није дозволила извоз сировог уља већ рафинисаног односно јестивог, да не бисмо као земља извозили сировину уместо финалног призвода са вишом вредношћу.

На питање какве нас цене хране очекују у свету и Србији, Богуновић је рекао да ће криза хране погодити пре свега мање развијене земље, као и да Србија није угрожена пошто има добре услове климатске и земљишне за производњу хране.

Истакао је да је наша земља препозната у свету као велики произвојдач и извозник намирница.

Додао је да су две уредбе које су још на снази, за ограничење цене основних животних намирница и хлеба дале добре резултате.

Имамо добру снабдевеност тржишта и значајне залихе свих животних намирница, нагласио је Богуновић.