in

Јапан: Настављају се рекордне температуре, киша од понедељка

Влада тражи од грађана да што више смање потрошњу електричне енергије, али не искључивањем клима-уређаја, како би се смањио број здравствених проблема због топлотних удара.

Регион око Токија бележи седми дан заредом температуре изнад 35 степени Целзијуса, а слично време очекује се и за викенд, док се предвиђа да ће у Нагоји, на западу земље температуре расти до 40 степени Целзијуса.

Према прогнозама метеоролога нешто ниже температуре и евентуална киша могли би да донесу олакшање у понедељак.

Власти нису издале данас никакво упозорење о могућим рестрикцијама електричне енергије по први пут ове седмице, иако ће снабдевање енергијом остати ограничено због растућих цена, што додатно подгрева позиве унутар владе да се поново покрене више нуклеарних реактора који нису били у мрежи од катастрофе у Фукушими у марту 2011, наводи британска агенција.

Влада је упозорила становништво због постојања опасних временских услова који се и даље очекују, да не носе епидемиолошке маске на отвореном, што је у Јапану било популарно и пре пандемије.

„Пошто повећава ризик од топлотног удара, скините маске напољу ако сте на довољној дистанци од других и ако не говорите“, саопштио је владин званичник на конференцији за новинаре.

Електроенергетска мрежа у широј околини Токија, где живи 37 милиона људи, опасно се приближила максималној потрошњи која је у четвртак могла да изазове нестанак струје.

Ситуација се, међутим, данас стабилизовала, пошто мере које су власти предузеле да се изборе са потражњом на летњем врхунцу стартују са почетком јула.

Снабдевање електричном енергијом Јапана је отежано од када је земљотрес у североисточном делу земље у марту приморао неке нуклеарне електране да обуставе рад, а званичници су затворили и неколико застарелих фабрика фосилних горива у покушају да смање емисију угљен-диоксида.

Ти проблеми, заједно са порастом потражње за електричном енергијом, у околностима високих температура довели су до несташице струје.

Национална метеоролошка агенција објавила је у понедељак да је кишна сезона завршена у регији Канто, у којој је смештена престоница, као и суседном подручју Кошин, а како се наводи, ове године она је најкраћа икада у неколико делова земље.

Тропска олуја која се очекује у Јапану следеће недеље, коначно би могла донесе потребно освежење и нешто ниже температуре, наводи Ројтерс.