in

Јапан проширио индивидуалне и извозне санкције Русији

ТОКИО –

Јапан је данас проширио индивидуалне и извозне санкције Русији због напада на Украјину. Извозне санкције, којима су обухваћена и Белорусија, уведене су за 90 субјеката, а донета је одлука о замрзавању имовине за 57 руских физичких лица и шест правних лица, саопштило је данас јапанско министарство финансија, преноси ТАСС.

Између осталих, на црној листу су додати потпредседник руске владе Дмитриј Григоренко, Сергеј Ролдугин, познати виолончелиста и бизнисмен, заменик начелника цивилно-војне администрације у окупираној Херсонској области у Украјини Кирил Стремоусов и породица Алексеја Мордашова, извршног директора Северстала, највеће руске компаније за рударство и производњу челика и најбогатијег човека у Русији.

Такође, на црну листу је придодато и 45 руских војних лица. Јапанска влада такође је забранила увоз руског злата, као и пружање услуга ревизије, консалтинга и посредничких услуга Русији, саопштило је јапанско министарство финансија.

Наведене забране ступају на снагу од 5. септембра,а детаљи о забрани увоза злата биће накнадно објављени, прецизирано је из министарства.

Јапан је раније увео неколико пакета санкције против Русије, којима је обухваћено више од 800 људи из Русије, Белорусије, и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике у Донбасу.

Оне утичу на преко 200 руских и белоруских компанија и организација,док списак робе и технологија забрањених за извоз у Русију обухвата више од 300 артикала, наводи ТАСС.