in

Javno slušanje radio-drame “Ticanova buna”

Javno slušanje radio-drame “Ticanova buna”

RUMA –

Sinoć je održano javno slušanje radio-drame “Ticanova buna” na 27. Art trema festu u Rumi. U ovom projektu učestvovali su glumci amateri Gradskog pozorišta Ruma, čime je zadržana autentičnost govora sremačkih ustanika. Pored glumaca Gradskog pozorišta iz Rume, uloge su tumačili i glumci Amaterskog pozorišta kulturno-umetničkog društva “Brile” iz Beočina, Amaterskog pozorišta “Mirko Tatalović Ćira” iz Nove Pazove, Kulturnog centra Bačka Palanka i pozorišta “Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice. Radio-dramu producirala je Radio-televizija Vojvodine.

Ljubitelji žanra radio-drame, kao i istorije, imali su priliku da u trajanju od jednog sata uživaju u maloj Sali rumskog kulturnog centra u delu umetnika amatera iz celog Srema.

Kako bi se zadržala autentičnost sremskog govora, koji je karakterističan za period kada se buna dogodila, ciljano su birani glumci amateri sa područja Srema.

Realizacija programa prepuštena je gradskom pozorištu u Rumi, koje je okupilo ostala amaterska pozorišta.

Ideja postoji godinama, tekst je bio spreman, a cela realizacija izvršena je pet godina kasnije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /