in

Јоксимовић и Скано о активностима СЗО: Побољшање јавног здравља и безбедности људи

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са Сканом, са којим је разговарала о активностима те организације у нашој земљи, пре свега онима усмереним на очување јавног здравља и контролу пандемије ковид-19, саопштило је министарство.

Јоксимовић је информисала саговорника о помоћи коју је Србија добила од међународних партнера у борби против последица пандемије, пре свега од Европске уније, али и од билатералних партнера.

„Веома смо захвални свим нашим међународном партнерима на подршци коју смо имали и коју још добијамо у борби за јавно здравље, за санирање последица које је пандемија оставила на здравље појединаца али и на целокупан здравствени систем“, нагласила је министар.

Посебно је указала на чињеницу да је Србија била и у прилици да на почетку кризе упути помоћ земљама из окружења, посебно Италији и суседима са Западног Балкана, најпре у медицинској опреми, а касније и у вакцинама.

„Хуманитарна помоћ коју смо на овај начин обезбедили део је стратешких односа које градимо у региону, а који подразумевају међусобну подршку, изградњу поверења и јачање веза између држава и њихових грађана“, рекла је Јоксимовић.

Скано се сложио са свим изнетим и додатно нагласио да СЗО високо цени исказану регионалну солидарност Србије током пандемије, али и сада према свим избеглим лицима, и из Украјине и према мигрантској популацији. Саговорници су се посебно осврнули на значај поглавља 28 Права потрошача и јавно здравље, које се по новој методологији налази у кластеру 2 – Унутрашње тржиште, а које је Србија припремила и послала на разматрање надлежним директоратима ЕК.

Сагласили су се да постоји отворен простор за још интензивнију сарадњу са Канцеларијом СЗО у погледу достизања прелазних и завршних мерила за ово поглавље.

Такође, саговорници су разговарали о програмирању ИПА 3 за финансијску перспективу 2021-2027 и о могућој финансијској подршци за регионалне програме усмерене на јачање политике јавног здравља и добробити за све грађане региона.