in

Јоксимовић: Неразумевање политичких елита у ЕУ у погледу позиције Србије; Вулин: Нећемо бити део хистерије

„Делом и због овакве понављане реторике, која показује потпуни недостатак политичког такта према околностима које су на другачији начин градиле српски европски политички дискурс, европске интеграције трпе на популарности и подршци код наших грађана“, рекла је Јоксимовић на питање Танјуга да коментарише изјаве Билчика и фон Крамон у ЕП.

„У тренутку када је Србија једина на озбиљан начин прихватила нову методологију приступања, направила продор у напретку у владавини права и отворила кластер 4 о зеленој агенди, не жалећи се на то што смо усред више од пола отворених поглавља по старој методологији прешли на нову, све се заборавило и сада се говори једино и искључиво о усаглашавању са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ“, нагласила је Јоксимовић.

Истиче да то јесте донекле очекивано, јасно је и нама да је то постао нови политички кредо, али приступ и наратив појединих европских посланика показује да не цене све напоре које је Србија у претходној деценији предузела у правцу јасне и недвосмислене европске оријентације.

„Србија ће појачати и реформске активности и чврсто држати кормило европске будућности, а не би било згорег да и поједини европски политичари покажу мало више и вере и поштовања према европској будућности наше земље“, закључила је Јоксимовић.

Вулин: Србија неће бити део хистерије

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас да у истом документу у којем се позива на поштовање међународног права, Европски парламент тражи од Србије да се прикључи и „рату Запада против Русије“, али и да призна независност Косова.

„За улазак у непријатељство с Русијом, вековном, а често и једином савезницом у најтежим тренуцима нашег постојања, Европска унија нам као награду нуди да признамо Косово као државу“, оценио је Вулин у саопштењу у којем реагује на нову Резолуцију Европског парламента.

Он је оценио да се ЕУ од избијања сукоба у Украјини понаша не као савез држава, већ као „скуп територија које немају ни своју политику ни своје интересе“ и да им зато „Србија као самостална земља толико и смета“.

Како је рекао, „док Александар Вучић води Србију, Србија ће бити држава и неће постати део антируске хистерије, баш као што неће признати такозвано Косово“.

„Чак и да испунимо све што лицемери из ЕУ од нас траже, да ли нам било ко гарантује да је уценама крај, да ли нам било ко гарантује да следећи захтев није поништавање Републике Српске или колико ће се још чекати да се од нас затражи да на олтар европских вредности приложимо животе српских војника у борби с Русијом“, питао је Вулин.