in

Још једна провокација Приштине у циљу присвајања културног наслеђа

БЕОГРАД –

Поводом најновијих оглашавања на друштвеним мрежама од стране представника привремених институција самоуправе у Приштини, Министарство културе и информисања истиче да је у питању још једна у низу лицемерних провокација, које за циљ имају присвајање културног наслеђа.

На делу је још један пример лажне бриге о културном наслеђу да би се оно присвојило и фалсификовањем утопило у измишљено наслеђе непостојеће државе. Метод је познат од раније, реч је о обмањивању међународних организација у покушају стварања утиска о постојању неке нове врсте „косовског“ наслеђа.

Шта више, овде је истовремено реч и о скретању пажње са стварног угрожавања српског становништва на Косову и Метохији. По правилу, Приштина показује наводну забринутост за културно наслеђе управо у тренуцима када ствара климу страха и нестабилности различитим једностраним и насилним потезима Приштине и ускраћује права Срба.
Овај покушај манипулације је посебно очигледан када се има у виду дуга историја скрнављења, уништавања, угрожавања и покушаја преотимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Само у претходне две деценије на простору Косова и Метохије уништено је и оштећено више од 136 цркава и манастира, више од пет хиљада надгробних споменика, а уништено је, или украдено 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета.
Ово сведочи о дубоком непоштовању, вандалском и антицивилизацијском односу према културном наслеђу уопште и целокупној баштини човечанства и истовремено говори о бруталности злоупотребе питања културног наслеђа у дневно-политичке сврхе.
Понављамо апел свим међународним организацијама, које се баве заштитом културног наслеђа, да не наседају на овакве представе, већ да свој рад наставе у складу са међународним правом, стручним критеријумима и чињеницама.
Министарство културе и информисања ће наставити да посвећено штити културно наслеђе од свих насртаја и покушаја злоупотребе и неће дозволити да овакви покушаји остану без одговора.