in

Jubilarni 20. Filmski front od četvrtka u Novom Sadu

Neka od ovih ostvarenja već su prikazivana na velikim festivalima kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival, Sarajevo film festival i mnogi drugi. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, podelio je filmove u dve takmičarske selekcije – Srbija/region i Međunarodnu selekciju.

“I ovoga puta moguće je naći tematsku povezanost između filmova bez obzira na to iz kog dela sveta dolaze. Kovid teme zamenile su kritike (kapitalističkog) sistema, migracije su i dalje u fokusu, kao i problemi odrastanja i susretanja sa svetom odraslih“,istakao je selektor.

Pobedniku Srbija/region selekcije, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara. Ove godine, pobednički film bira tročlani stručni žiri u sastavu: scenaristkinja Maša Seničić, reditelji Goran Nikolić i Marko Đorđević. U okviru Međunarodne selekcije biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada studentskog žirija.

Kvalitetan prateći program odlika je i ovogodišnjeg izdanja festivala. Pored prve novosadske zombi šetnje, koja će se održati 30. oktobra u Kreativnom distriktu, tokom četiri festivalska dana na programu će se naći: dva panela, izložba “Kako je Lov faj promenio moj umetnički život?“, kratki animirani filmovi (AnimaFront selekcija), kratki filmovi za decu (Frontić selekcija), kratki horor filmovi iz celog sveta (HororFront selekcija), radionice SFX maske i režije, Bioskop kroz špijunku i još mnogo toga.

Ulaz na sve festivalske dane je besplatan. Filmske projekcije se održavaju u Kulturnom centru Novog Sada, dok je deo pratećeg programa izmešten u Kreativni distrikt.

Celokupna satnica 20. Filmskog Fronta dostupna je na filmfront.rs. Festival je podržan od stane “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /