in

Јурић: Млади озбиљно схватају онлајн пријатељства

НОВИ САД –

Гостујући у Јутарњем програму РТВ-а Игор Јурић, испред Центра за несталу и злостављану децу рекао је да је до сада одржано близу 700 радионица на тему вршнајчког насиља. Како је рекао у будућности, како би се предупредио овај проблем, више пажње мора бити посвећено деци која нападају другаре. 

Највећи број родитеља не жели да прихвати да је дете агресивно и да је корен проблема у породици те стога морамо наћи начин и модел рада и са родитељима, рекао је Јурић.  Све су то искуства земаља где смо боравили. Деца када први пут  дођу у такав један боравак за децу у ризику од насиља, који ће ускоро заживети и у Новом Саду, више не желе да оду и често постају волонтери у боравку. 

игор, јуриц

Када је реч о насиљу на интернету често су у тзв. “сајбер булингу” најбруталнија деца која имају проблем са вршњацима у реалном свету. 

Насиље на интернету је веома опасно и нешто чему морамо посветити више пажње, ми као родитељи нисмо довољно свесни тога, сматра Јурић. 

Како каже 70 одсто деце има два или више профила на Instagramu – један за родбину и родитеље а други за пријатеље. Занимљив је и податак да деца имају 60 “пријатеља” са којима могу да поделе тајну. Родитељи, углавном, ни не знају ко су онлајн пријатељи њихове деце.

У оквиру Центра за несталу и злостављану децу постоји “нет патрола” којој се можете обратити. уколико пронађете поруке које указују на вршњачко насиље. на профилима ваше деце.