in

Јужна Кореја: Јол наредио војсци да буде у приправности

Јун, који је преузео дужност у мају, први пут је председавао састанком с највишим војним званичницима, и том приликом позвао на јачање способности одвраћања нуклеарног и ракетног програма Северне Кореје, саопштено је из кабинета председника, преноси Ројтерс.

Састанак највишег војног руководства у Сеулу је одржан дан након што су стелт ловци Ф-35А америчког ваздухопловства стигли у Јужну Кореју у своју прву јавно најављену посету од 2017. године.

„Председник је саопштио да би јаке одбрамбене снаге требало да буду спремне да заштите земљу и националне интересе јер безбедносне неизвесности око Јужне Кореје и североисточне Азије расту више него икад“, саопштено је из кабинета.

Прошле недеље, Јун се састао са америчким председником Џозефом Бајденом и јапанским премијером Фумиом Кишидом на маргинама самита НАТО-а у Мадриду, где су договорили се заједнички раде на унапређењу начина за јачање „ширег одвраћања“ Северне Кореје, преноси Ројтерс.

Пјонгјанг је ове године спроводио ракетне тестове до сада незабележеним темпом, и верује се да се припрема за своју седму нуклеарну пробу, наводи британска агенција.