in

Када ће Зрењанинци добити пијаћу воду

Вода из чесме у Зрењанину забрањена је за употребу од 2004. године због повећане концентрације арсена, и од тада се покушава решити овај проблем. 2017. године изграђена је и фабрика воде, из које тадашњи инвеститор није успео да обезбеди здраву пијаћу воду за Зрењанинце. Уговором који се потписује сутра у Влади Републике Србије, инвеститор се обавезује да доради и поново опреми управо ову фабрику.

“Инвеститор је у преговорима да ангажује Институт Јарослав Черни најреферентнију установу у нашој држави која се тиче решавања проблема са пијаћом водом, такође ми смо ангажовали струку, иза нас стоји Влада Републике Србије, инвеститор улаже 18 милиона евра у овај пројека ” изјавио је Симо Салапура градоначелник Зрењанина.

Проблем здраве пијаће воде у претходном периоду се решавао на систематичан начин, у четири месне заједнице које су имале најстарију водоводну мрежу замењене су цеви, набављени су мернорегулациони уређаји, а следи и модернизација и аутоматизација изворишта.

“Нови приступ је подразумевао да сагледамо целокупан систем водоснабдевања на територији града Зрењанина, не само фабрику као један део, једну карику тог система него наша изворишта, бунаре, наше водоводне цеви, и на крају до самих корисника водомери” додао је Салапура.

Уговор са инвеститором град Зрењанин потписује сутра уз подршку Владе Републике Србије,а план локалне самоуправе јесте да се до првог квартала 2024. године скине забрана употребе воде за пиће.