in

Kako do posla u Subotici

Poslodavci neretko ulažu ili traže podršku institucija za obuke radnika, a nije retka ni pojava uvoza radnika. Naprotiv. Samo u prva tri meseca ove godine tražene su dozvole za zapošljavanje oko dve stotine i trideset stranaca.

Od skoro 3.300 nezaposlenih na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici, oko 400 do posla može doći već danas. Tolike su potrebe nešto više od 20 poslodavaca iskazanih na prvom ovogodišnjem sajmu zapošljavanja u ovom gradu, a za polovinu od tih poslova dovoljna je samo osnovna škola.

“Stopa nezaposlenosti je na istorijskom minimumu, kako u filijali Subotica, tako i u Severnobačkom okrugu. Poslodavci se na razne načine snalaze da dođu do adekvatne radne snage. Osobe koje traže posao su upravo nezaposlena lica, sa najnižim kvalifikacijama ili sa srednjom stručnom spremom. Oni sa visokim obrazovanjem su u deficitu, naravno”, kaže za RTV direktorka filijale NSZ u Subotici Verica Vujadinović.

Obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije, neke su od mera kojima poslodavci pokušavaju da dođu do potrebne radne snage. Stoga je na sajmu svoje usluge ponudio i Edukativni centar iz Novog Sada, koji svoje aktivnosti prvenstveno usmerava ka onima koji su već dugo na evidenciji.

“U poslednje vreme imamo nove obuke – za montera solarnih fotonaponskih sistema i montera solarnih kolektorskih sistema – koje su veoma tražene. Uvek su tu zanati: zavarivač, kuvar, frizer, manikir, pedikir, šminker, knjigovodstvo, jezici…”, kaže organizatorka obuka u Edukativnom centru Nataša Bešlin.

Statistika pokazuje da su se unutrašnje migracije iz drugih gradova ka Subotici na kraju prošle godine smanjile, dok je u prva tri meseca dupliran broj zahteva za uvoz radne snage, odnosno odobrenje rada strancima, u odnosu na prošlu godinu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /