in

Kako država olakšava roditeljstvo? (AUDIO)

NOVI SAD –

Trudničko, porodiljsko, dečiji dodatak, jednokratne i dugoročne pomoći – svaka porodica koja dobije dete u Srbiji suočava se sa širokom paletom novih pojmova i uslova koji mogu da im olakšaju roditeljstvo.

roditelji

Država daje pomoć za svako novorođeno dete, a u zavisnosti od toga koje je dete po redu i ta vrsta pomoći je drugačija, kaže za Radio Novi Sad urednica portala “Bebac” Jasmina Mihanjak. Zahtev se podnosi u samom porodilištu ili Gradskoj ili opštinskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu.

Kada je reč o naknadama za trudničko bolovanje, koje otvara izabrani lekar, to i dalje isplaćuje poslodavac, pa mu država refundira. Tu zbog određenih poteškoća dolazi i do kašnjenja, kaže Mihanjak.

A zahtev za o naknadu za porodiljsko bolovanje podnosi sama trudnica, najkasnije 28 dana pred porođaj. Naša sagovornica objašnjava i kako se obračunava trudničko i porodiljsko bolovanje.

Roditelji imaju pravo i na pomoć grada ili opštine, što zavisi od lokalne samouprave, podseća Mihanjak. A takođe postoji i pomoć u vidu dečijeg dodatka, za koji su uslovi koje roditelji treba da ispune daleko veći, tako da roditelji iz grupe ugroženih sa primanjima manjim od 10 hiljada dinara po članu porodice imaju prava i na tu vrstu pomoći.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /