in

Kako pčelari ne bi zavisili samo od prinosa meda, odlučuju se i za Api terapiju

Kako pčelari ne bi zavisili samo od prinosa meda, odlučuju se i za Api terapiju

Kako pčelari ne bi zavisili samo od prinosa meda, odlučuju se, između ostalog, i za api terapiju odnosno inhalaciju vazduhom iz košnice.

Željko Stanković pčelar iz Grocke intenzivno pčelari od 2013 godine. Odrastao je u Tesliću u Bosni i Hercegovini gde ja kao dete dosta vremena provodio među košnicama i pčelama. Kada se preselio u Srbiju nije mogao odmah da ostvari svoj san, da bude pčelar, tako da je radeći druge poslove uspeo da uštedi i kupi plac u Grockoj u naselju Begaljica.

Kako kaže počeo je sa jednom košnicom a Danas ima preko 200 pčelinjih društava. Osnovna misija mu je da neprestano radi na promociji pčelarstva napominjući da je Begaljica pravo mesto za bavljenjem pčelarstvom pošto je voćarski kraj.

Naš domaćin kaže prodaje med na malo i to isključivo putem društvenih mreža, onlajn porudžbina kao i na različitim manifestacijama.

Kako bi proširio svoju paletu proizvoda odlučio se da pohađa kurs za Api terapeuta i dosta pažnje posvećuje i usavršavanju svog znanja kako bi dobio i licencu za rad.

Direktor akademije pčelartsva i Api terapije Srbije Milan Stevanović kaže da Api terapiju može da primenjuje samo sertifikovan terapeut i napominje da ako neko ide na takvu terapiju potrebna je preporuka lekara i alergo test.

Željko Stanković počeće da primenjuje Api terapiju u svom pčelinjaku za par nedelja kada bude dobio licencu za Api terapeuta.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /