in

“Kako si? Ali stvarno.“ kampanja UNICEFA o važnosti mentalnog zdravlja mladih (AUDIO)

NOVI SAD –

Porodični sukobi, vršnjačko zlostavljanje u školi, zlostavljanje u porodici, zatim socijalna izolacija, siromaštvo, ali i ograničene usluge stručne podrške samo su neki od uzroka pogoršanja mentalnog zdravlja mladih u Srbiji. Zato je UNICEF pokrenuo kampanju „Kako si? Ali stvarno…“ posvećenu podizanju svesti o ovom problemu, te je planirano da u narednom periodu budu organizovane razne aktivnosti na lokalnom nivou.

kako, si, ali, stvarno, unicef

Mladi od 13 do 17 godina su najranjiviji i neretko prijavljuju mentalne smetnje, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja.

Njih 22 odsto ima narušeno mentalno zdravlje, kaže Bojana Jevtović iz UNICEFA, navodeći najčešće faktore rizika, poput gubitka bliske osobe, straha od gubitka bliske osobe koju je korona donela na prvom mestu kao ključni stresni rizik, stresne porodične situacije poput razvoda. I bilo koji disfunkcionalni ili poremećen odnos u porodici takođe je važan rizik o kom moramo voditi računa, posebno kod adolescenata, pojašnjava naša sagovornica.

Znaci za uzbunu, odnosno da je mentalno zdravlje mladih ugroženo mogu se prepoznati u većini slučajeva.

Snažan osećaj tuge ili povučenosti koji traje duži vremenski period, samopovređivanje ili samokažnjavanje sebe, iznenadni osećaj straha koji je nekad praćen i napadima panike, promene praćene nasilnim ponašanjem, učestvovanje u tuči, korišćenje oružja, surovost prema životinjama, kod devojčica češće i izbegavanje hrane, povraćanje… ističe Jevtovićeva.

Unicefova kampanja „Kako si? Ali stvarno.“ fokusirana je na društvene mreže, tamo, kako kaže Jevtovićeva, gde su mladi.

Jedan od bitnih zadataka u kampanji je povezivanje institucija na lokalu kako bi bile dostupnije mladima. Na taj način biće unapređene i poboljšane usluge centara za socijalni rad, domova zdravlja i škola u lokalnim sredinama, objašnjava Bojana Jevtović iz Unicefa.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /