in

Kako stati na put neodgovornim vozačima koji koriste mobilni telefon u vožnji?

Mobilni telefon – magnet za mnoge u svim prilikama i prostorima, pa i u automobilu. Opasnost po bezbednost u saobraćaju ne preti samo od razgovora telefonom, već i od korišćenja interneta i pisanja poruka, a koliko je to rizično, uverio se i Miodrag Ostojić, taksista.

“Ja sam imao neprijatan slučaj, udes pre pet godina kada je nezvanično, devojka prošla kroz crveno svetlo i da je pisala poruku i udarila u mene usred auta”, rekao je Miodrag.

Trend nepropisnog korišćenja mobilnog telefona se povećava, kažu u policiji i ne zabrinjava toliko broj vozača putničkih automobila, koliko teretnih, jer svaki deseti čini prekršaj. Metodologija otkrivanja prekršaja je raznovrsna, a u policiji najavljuju povećanje broja nadzornih kamera.

“Od ukupnog broja otkrivenih prekršaja, 5 % su prekršaji nepropisnog korišćenja mobilnog telefona. U 2023 – oj godini, Saobraćajna policija na području Policijske uprave Novi Sad otkrila je 5. 422 takva prekršaja”, rekao je Milan Dražić, PU Novi Sad.

Mogućnost učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi usled nepropisnog korišćenja telefona povećava se od 4, pa do čak 20 puta, a ako vozač kuca poruku to je u rangu teške alkoholisanosti sa 1,2 promila alkohola u krvi. Na otklanjanju svih problema, pa i ovih u saobraćaju, treba raditi sa decom, kako u kući, tako i u školi, smatraju stručnjaci.

“Naučiti decu šta znači korišćenje mobilnih telefona u saobraćaju i te desetinke sekundi, ne sekunde produžavaju kočioni put i do 30m. To uzrokuje jako mnogo saobraćajnih nesreća”, dodao je Dražić.

Koliko je opasno korišćenje telefona, kako od strane vozača, tako i pešaka i biciklista postoje brojne studije, ali se nameće pitanje da li je kazna od 10.000 dinara, koja je upola manja ako se plati u roku od 8 dana, srazmerna potencijalnim rizicima i posledicama nezgoda sa težim ishodima.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /