in

Карлота Гризи – од Вижинаде до вечности

Представа у продукцији Уметничког Фестивала „Ровињ, Арт & море“ и „Опера б.б.“ из Загреба, која је мешавина оперете, балета и монолога прати животни пут светске примабалерине Карлоте Гризи, која је рођена у малом, бајковитом Истарском градићу (Вижинади) а захваљујући свом таленту, амбицији, дисциплини и односу са кореографом Жилом Пероом, достиже врхунац балетске уметности, плешући по светским сценама (Париз, Лондон, Ст. Петерсбург). Мало позната чињеница је да је напознатији балет романтизма „Жизел“ написан управо за њу. Теофил Готје, један од најпознатијих песника Романтизма, цео живот био опчињен Карлотом Гризи и пише либрето „Жизел“ управо инспирисан њеним ликом и делом, а Адолф Адам компонује музику.

Теме које се прожимају кроз представу су однос љубави и слободе, љубави и уметности, како сачувати самосталност и индивидуалност у односу на захтеве професије, публике и нама најблискијих особа.

Ово је уједно и практичан део Уметничког Доктората глумице Анамарие Серде који ради под менторством проф. Виде Огњеновић, на Факултету Савремених Уметности у Београду.

Представа је крајем 2021.године добила Награду Св.Еуфемија, Награду Фестивала „Rovinj,Art&more“ за Промоцију и Ревитализацију Културне Баштине Истре.