in

Кикинда: Отворен 41. Симпозијум „Терра“

Отварање изложбе радова са прошлогодишњег Симпозијума „Терра“ традиционално је увод у нову уметничку причу, која се сваког јула одвија у Кикинди. Ове године, на простору Атељеа кикиндске „Терре“ ствараће вајари из Немачке, Француске, Црне Горе и Србије.

„Очекујем да наставим са својим уметничким радом, да стварам нове скулптуре и да упознам друге уметнике, као и да се приближим Србији и боље разумем вашу земљу“, каже вајарка из Немачке Јулија Клем.

„Иако се дешавало много тога у мом стваралачком раду, ја се осећам поносним што се налазим овде, уз све сјајне услове за рад које имамо овде и дочек који су нам домаћини приредили и све остало“, прича вајар из Новог Сада Лазар Марковић.

Учешће на Симпозијуму „Терра“, чија је дуговечност ушла у пету деценију, за вајаре представља посебно искуство. Због тога се и њихова селекција пажљиво обавља:

„Нема дилеме – сигурно ћемо имати, као и до сада, сјајан квалитет. Конкуренција је огромна, јер свега шест, седам уметника из целог света и Србије бивају позвани, па можете бити сигурни да ће бити опет врхунски квалитет“, објашњава директор ЦЛПУ „Терра“ Слободан Којић.

Центар за ликовну и примењену уметност „Терра“ одавно је превазишао локалне оквире, а сам Симпозијум позиционирао је место Кикинде на културној мапи наше земље:

„Терра не представља само Кикинду, већ представља и моћ Србије да размишља уметнички промишљен и пожељан начин. Терра показује да је све могуће у уметности“, истакао је Радован Јокић, помоћник министарке за културу и информисање.

На 41. Симпозијуму вајари ће поново стварати скулптуре великог формата у теракоти. Током протекле четири деценије, настало је преко 1000 дела, од којих је највећи део изложен у Мањежу старе кикиндске касарне, која је од пре неколико година постала Музеј „Терра“ и чувар историје тог Симпозијума.