in

Кикинда: Пети конкурс за најбољи трејлер за књигу

Однос према писаној речи, књигама и читању негује се од најранијег детињства, па су Зоја, Димитрије и Наталија то на најбољи начин и доказали.

Они су већ учествовали на конкурсу кикиндске Библиотеке са својим кратким видео записима о омиљеним књигама.

Основне пропозиције конкурса остале су углавном исте. Ипак, од ове године важна новина је да се конкурс за најбољи трејлер односи на књиге објављене у Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској и Северној Македонији:

„Надамо се да ћемо ове године добити радове из целог региона, јер се показало да постоји велико интересовање, па смо одлучили да изменимо ту ставку у нашем конкурсу. Наиме, ранијих година један од критеријума био је да се трејлер мора односити на књигу објављену у Србији, док се сада односи на земље региона“, каже за РТВ Дуња Бркин Трифуновић, уредница културног програма у НБ „Јован Поповић“ Кикинда.

Кратка форма трејлера и модерне технологије добар су спој који је за млађу читалачку публику атрактивнији.

Књига и читање свакако су за библиотеку приоритет, али и овај конкурс показује како се формира укус млађе публике, поготово као конзумената разноликог садржаја на друштвеним мрежама:

„Нама су књига и читање и даље на прво месту, али је једнако важно да деца и млади, који одрастају у овом времену великих могућности, када су модерне технологије у питању, да они науче на прави начин да користе технологију, да не буду само пасивни конзументи тих садржаја“, додаје Бркин Трифуновић.

Конкурс је отворен до 15. јуна, а за све додатне информације заинтересовани се могу обратити у Народној библиотеци „Јован Поповић“, као и на мејл kultura@kibiblioteka.org.rs на који се и шаљу радови.

Сви радови прошлогодишњих финалиста могу се видети на Фејсбук страници
https://www.facebook.com/biblioteka.jovanpopovic/“.

Како у Библиотеци најављују, овогодишња додела нагарада биће фестивалског типа, уз госте из света књижевности за децу, као и прошлогодишње финалисте конкурса.