in

Kikindski sajam zapošljavanja: Poslodavci traže 500 radnika, na birou 2.330 nezaposlenih

Kikindski sajam zapošljavanja: Poslodavci traže 500 radnika, na birou 2.330 nezaposlenih

Kikinđanin Goran Velemirov je na evidenciji nezaposlenih lica oko pola godine. Kao diplomirni elektrotehničar, Goran se nada da će u ponudi radnih mesta biti posla i za njega, jer, dodaje, posao je i najvažniji.

“Očekujem da na sajmu bude zanimljivih ponuda, a da se sa svojom strukom i ja tu nađem. Naravno, očekujem da ću danas pronaći adekvatno radno mesto”, kaže Goran Velemirov.

Goran je jedan od 950 pozvanih nezaposlenih lica sa evidencije kikindske Filijale NSZ, ali su šansu za posao mogli potražiti i svi drugi zainteresovani, jer je sajam bio otvorenog tipa. Pozivu se odazvalo i 26 poslodavaca sa teritorije Severnobanatskog okruga, koji su iskazali potrebu za blizu 500 radnih mesta. Najviše ponuđenih poslova, i to u vrlo širokoj lepezi, bilo je sa srednjom stručnom spremom. Najtraženiji su, između ostalih, trgovci, kuvari, konobari, adminstrativni radnici, kao i operateri u auto-industriji, u livačkim pogonima, CNC operateri. Ipak, za poslodavce na severu Vojvodine, sve češći problem je nedostatak kvalifikovane radne snage.

“Trenutna situacija na severu Vojvodine jeste takva, imamo problem kvalifikovane radne snage. Ali, baš zbog toga, mi organizujemo obuke, a naše nove kolege učestvuju u mentor-programu, i to im pomaže da se što pre adaptiraju na novo okruženje”, rekla je Anita Malešević, iz kompanije “Senta-promet”.

Šansu za posao imali su i visokoškolci, jer su poslodavci tražili elektroinženjere, rudarsko-geološke inženjere, menadžere, defektologe. Iskustva sa do sada organizovanih sajmova pokazala su se kao više nego dobra.

“Od ukupnog broja lica koja su bila prisutna na sajmovima, do sada se 23 procenta njih i zaposlilo kod poslodavaca sa sajma. To znači da se 448 lica zaposlilo upravo zahvaljujući organizovanju sajmova”, naglasila je Jelena Mitrović, direktorka kikindske filijale NSZ.

Na evidenciji kikindske Filijale NSZ trenutno je 2.330 nezaposlenih lica, što je za oko 14 procenata manje nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /