in

Kikindski učenici domaćini vršnjacima iz Grčke, Italije i sa Tajlanda

U Kikindi već dva meseca borave Marija Vasilopulu, Nataša Ticiranar i Davide Rađo, koji o tom gradu i našoj zemlji uče kako u porodicama koje su ih ugostile, tako i u Gimnaziji “Dušan Vasiljev”, koja realizuje projekat “Interkultura”. Za većinu njih, naša zemlja bila je nepoznanica.

“Mislila sam “O gde ja to idem? Nisu deo Evropske unije.”, pa sam bila i malo uplašena, ali sam shvatila da je u pitanju Balkan i da je slično mojoj zemlji, pa će ići lako”, kaže Marija Vasilopulu iz Grčke.

“Porodica u kojoj sam smešten je divna. Učim engleski i srpski sa mojim novim tatom i bratom, a srpski pričam i sa mojom novom mamom”, nadovezao se Davide Rađo iz Italije.

“U odnosu na moju zemlju, sve je različito. U Kikindi je lepa priroda, a mi imamo velike zgrade. Ovde vreme provodim sa prijateljima i porodicom u kojoj boravim”, dodala je Nataša Ticiranar sa Tajlanda.

Iskustvo učeničke razmene važno je i za decu i porodice koji će do juna biti domaćini gostima iz Grčke, Italije i sa Tajlanda. Mladi u Kikindi imali su svoje motive za učešće u projektu “Interkultura”.

“Ja sam izabrala da budem domaćin, zato što sam jedinica. Nemam ni brata, ni sestru, pa sam želela da probam kako bi izgledalo da živim sa nekim, da delim sobu, stvari i da provodim vreme”, objasnila je Anja Vukobrat, učenica Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Učeničku razmenu kikindska Gimnazija organizuje od 2010. godine, sa periodima pauze zbog kovida. Cilj je da mladi razbiju predrasude o drugim kulturama i da steknu određene socijalne veštine:

“To zajedničko druženje, ta razmena, upravo na ovom nivou omogućuje bolje razumevanje i rast i razvoj ličnosti, razvoj mnogih kompetencija, izmneđu kojih se ovde akcenat stavlja na interkulturalnoj kompetenciji”, istakla je Miljana Kitanović, koordinatorka projekta “Interkultura” za Kikindu.

Bitan deo projekta biće i organizacija Dana tolerancije, kojom će kikindski gimnazijalci sa svojim gostima sredinom novembra slaviti i sličnosti i razlike.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /