in

Кикиндским атарима свака киша злата вредна

Мањак падавина у првом кварталу ове године пореметио је планове за пролећну сетву, а значајно је утицао и на озиме усеве. Већ сада су видљиве последице недостатка влаге у земљишту по будуће приносе пшенице.

„Пало је свега 82 милиметра у просеку на територији Кикинде и то, практично у 20 кишних дана. То значи да смо имали свега 3 до 4 ефективних падавина преко 5 милиметара. Сходно томе, и стање пшенице је прилично лоше, скромно. Већ сада се може претпоставити да ће принос бити значајно смањен, да не кажем половичан у односу не претходне године“, рекао еј Зоран Симић, ПСС Кикинда.

Прва озбиљнија киша у рускоселском атару забележена је тек крајем априла и, како каже Бошко Добранић, пољопривредник из тог места, била је у спас у последњи час.

„Пшеници је киша каснила, можда и две недеље, али ипак ће мало поправити стање, у зависности како је ко урадио, колико је успео и колико је ко могао новца да уложи у пшеницу. То ће се одразити, наравно и на принос. Шарена је пшеница, има и прилично добрих , има и оних које су доста слабије“, рекао је  Бошко Добранић, пољопривредник из Руског Села.

Примена конкретних агро-техничких мера у фази непосредно пре и током класања пшенице, има смисла само уколико би у наредних 10-так, 15 дана пала преко потребна киша.

псеница2, ки, 050522, фото, александар, курбалија

„Онда би требало урадити и други третман, где би се заштитио клас. На мом газдинству то радимо сваке, па и ове године, припремили смо се за то. Али, у случају суше, може се лако десити да то буде и контраефекат“, додао је Добранић.

Година, специфична по много чему, има посебну, специфичну тежину и за калкулације пољопривредника. Трошкови пољопривредне производње увећани су за по неколико пута, а неизвесност око приноса и цена житарица – остала је иста.

У кикиндском атару је сваке, па и ове године, близу 14.000 хектара под озимим усевима, пре свега пшеницом. Стандардно, на свега 10-так процената тих површина засејан је јечам.