in

Кина: Јака киша изазвала поплаве, препљављени путеви

У главном граду провинције Лијаонинг, Шењангу, 7,6 милиона становника затекла је неочекивано јака киша, иако је јуче издато неколико црвених упозорења, највиших у четворостепеном систему упозорења на олују, преноси Ројтерс.

Становници су јутрос примили поруке на мобилним телефонима, у којима им је речено да одложе одлазак на посао и да одустану од било каквих небитних активности због „екстремног времена“.

Подаци Саобраћајне полиције показују 52 деонице путева које су под водом, од којих је 30 затворено.

Како је известила државна кинеска телевизија, пет ученика и возач остали су у школском аутобусу у једном поплављеном подручју и морали су да их спасавају у гуменим чамцима.

Како су показали снимци државне телевизије, од провинције Хебеј на северу до Анхуеј на истоку, многи возачи остали су заробљени у аутомобилима на поплављеним путевима.

Упозорења о опасностима од поплава издата су и у провинцији Ђилин, северно од Љаонинга.

У граду Јанђију, који је на граници са Северном Корејом, један мушкарац је на друштвеним мрежама похваљен због храбрости, након што је заронио у реку да би спасао своју жену, иако није знао да плива, показују снимци државне новинске агенције Синхуа.

Очекује се да ће током наредних 12 сати, реке које су набујале поплавити пољопривредна земљишта и урбана подручја у градовима Чангчуен и Сипинг.

Такође, очекује се да ће у провинцијама Љаонинг и Ђилин бити још јаких пљускова у наредна два дана, пре него што падавине престану.

Кина се прошлог месеца суочила са екстремним временским приликама, од топлотних таласа до историјских поплава, а метеоролози окривљују климатске промене и први тајфун у сезони Чабу, наводи Ројтерс.