in

Kineski premijer otvorio Kineski razvojni forum 2024.

Kineski premijer otvorio Kineski razvojni forum 2024.

“Tema ovogodišnjeg foruma je kontinuirani razvoj Kine. Forum odražava interesovanje i očekivanja svih ekonomskih sektora za dugoročni, stabilan i kvalitetan razvoj kineske ekonomije”, rekao je Li, prenosi agencija Sinhua.

Napominjući da je Kina uspešno ispunila glavne ciljeve i zadatke za ekonomski i društveni razvoj u 2023. godini, Li je rekao da kineska ekonomija ima snažnu otpornost, veliki potencijal i vitalnost, istakavši da osnove njenog dugoročnog, pozitivnog rasta ostaju nepromenjene.

“Kineska vlada je oduvek pratila tržišta i uslužni sektor koji su značajan činilac u planiranju privrednog rada. Vlada je oduvek bila zagovornik razvoja preduzeca”, rekao je kineski premijer i podsetio da je od prošle godine kineska vlada dodatno unapredila i optimizovala sektor usluga i uspostavila redovan mehanizam komunikacije sa preduzecima.

Na sastanku sa visokim kineskim zvaničnicima i rukovodiocima globalnih kompanija tokom Kineskog razvojnog foruma 2024. u Pekingu, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva ukazala je da bi Kina trebalo “iznova da izmisli samu sebe” i svoju ekonomsku politiku kojom bi se ubrzalo rešavanje krize na tržištu nekretnina i podstakli domaca potrošnja i produktivnost.

“Kina je na raskršću. Oslanja se na politiku koja je funkcionisala u prošlosti. Međutim, ekonomska politika mora se iznova osmišljati za novu eru visokokvalitetnog rasta”, ukazala je Georgijeva na sastanku, preneo je ranije Rojters.

Ona je rekla da su analize MMF pokazale da bi politika koja je više usmerena na potrošače mogla da doprinese sa oko 3,5 biliona dolara kineskoj ekonomiji u narednih 15 godina.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /