in

Knjiga dr Zoltana Šagija: Sa traumatizacijom stiže dobitak – iskustvo za dalje

Decenije životnog i radnog iskustva o traumama, duševnim problemima i strahovima jednog od vodećih subotičkih stručnjaka iz neuropsihijatrije među koricama knjige “Efekat ograničenja – od traume do smisla života”.

Dr Zoltan Šagi neretko svoja iskustva i istraživanja objavljuje na ovakav način, a ovoga puta posvećena je tezi da iz svakog stresa i traume nosimo iskustva koja nas čine jačima i idemo dalje.

“To ‘dalje’ je nešto što je bitno da naglašavamo i da znamo da posle bilo kakve teške traumatizacije – uvek ima ‘dalje'”. Ono što trauma nosi, ono što kao dobitak stiže sa traumatizacijom, to je i to da steknemo jedno iskustvo, sa kojim možemo da nastavimo da živimo kvalitetnije i iskusnije, pametnije”, kaže Šagi.

A šta je sa onima koji ne bi dalje? Region Subotice je vodeći po stopi samoubistava već vekovima, pa je rad u njemu izazov za ovu struku, gde se takođe beleže određeni pomaci, iako pravi uzrok još uvek nije otkriven.

“Ja podržavam, a i vidim u svakodnevnom životu da se na neki način povećava broj onih koji se obraćaju u takvim situacijama određenim stručnjacima koji se bave sa psihologijom i psihijatrijom čoveka, tako da ja podržavam i dalje to kao važno iskustvo. Posle svake traumatizacije ima i pozitivnih dobitaka, gde na s dobitak praktično čini iskusnijim i zrelijim”- dodaje on.

Knjiga dr Zoltana Šagija, namenjena kako stručnoj, tako i širokoj javnosti, obogaćena je ilustracijama slikara Šandora Kerekeša.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /