in

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” dobio generalni sekretar Matice srpske Milan Micić

Književnu nagradu “Dušan Vasiljev” dobio generalni sekretar Matice srpske Milan Micić

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, Grad Kikinda završio je višednevni program obeležavanja stogodišnjice smrti kikindskog ekspresionističkog pesnika Dušana Vasiljeva. U okviru programa, dr Milanu Miciću, generalnom sekretaru Matice srpske, dodeljena je Književna nagrada ”Dušan Vasiljev” za delo pod nazivom ”Čudo u Banatu”.

”Počastvovan sam što sam dobio nagradu koja nosi ime velikog pesnika, na stogodišnjicu njegovog odlaska, i zahvalan sam žiriju što je prepoznao da je moja proza u saglasju sa poezijom Dušana Vasiljeva”, istakao je dr Milan Micić, dobitnik Nagrade ”Dušan Vasiljev”.

Na svečanosti su nagrađeni i učenici čiji su radovi proglašeni za najbolje na literarnom konkursu kikindske Gimnazije “Dušan Vasiljev”. Prvo mesto osvojila je Kikinđanka Tisa Felbab, drugo mesto pripalo je Petri Pavlović iz Filološke gimnazije u Beogradu, dok je treće osvojio Filip Vlašković iz užičke Gimanzije.

“Ovo mi je zaista veliko priznanje, jer mi je Dušan Vasiljev književno vrlo blizak. Čitala sam dosta njegovih dela. Rad je bio inspirisan njegovom najpoznatijom pesmom”, dodala je Tisa Felbab, učenica Gimnazije ”Dušan Vasiljev” iz Kikinde.

Tokom prethodnih dana Grad Kikinda se raznim kulturnim manifestacijama posvetio liku i delu Dušana Vasiljeva, jednom od najznačajnijih srpskih ekspresionističkih pesnika.

“Dušan nam je i uzor. Tako mlad čovek ostavio je vrhunska pesnička dela za buduće naraštaje. Nama preostaje da od njega učimo kako se vole svoj grad i otadžbina”, nadovezao se Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Ljubitelji lika i dela Dušana Vasiljeva imali su priliku da u Narodnoj biblioteci prisustvuju predavanju o njegovim dostignućima, da pogledaju predstavu ”Oblaci”, takođe inspirisanu njegovim životom, ali i da pogledaju izložbu u Narodnom muzeju pod nazivom ‘”Čitanje Vasiljeva”.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /