in

Kojčić i Rakić: Pridruženo članstvo Prištine u PS NATO-a jak signal pretnje u regionu

“I trenutak i geografija pokazuju da to nije urađeno slučajno, već da je tempirano da pošalje poruku. Nakon pet dana od kako je usvojena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i u kontekstu ukrajinske krize, oni biraju Sofiju, grad koji je na predvorju u ovom regionu, što je poruka i za samu Rusiju, a možda je poruka i nama”, ocenio je on za Tanjug.

Kojčić je istakao da to što se veliki broj zemalja članica Parlamentarne skupštine NATO-a nije složio sa ovom odlukom, već da su bile uzdržane, pokazuje da kompaktnost i homogenost zapadne alijanse nije baš tako velika i dodao da, kao i u slučaju glasanja za rezoluciju o Srebrenici, niko ne može da se pohvali time da predstavlja jednu monolitnu političku snagu.

Prema njegovim rečima, odluka PS NATO-a ohrabrila je režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i moguće je da će on sada krenuti sa radikalizacijom i zaoštravanjem.

Kojčić kaže da se Priština već oseća kao “čedo” NATO-a, što, kako ističe, i jeste još od 1999. godine, kada je teroristička organizacija UČK proglašena za OVK, zbog čega smatra da je sada samo pitanje kada će centralne vlasti NATO-a da procene koji je optimalni trenutak da to i ozvaniče.

Rakić: Pridruženo članstvo Prištine u PS NATO-a novi je pritisak na Srbiju

Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić izjavio je danas da prijem tzv. Kosova u pridruženo članstvo Parlamentarne skupštine NATO-a predstavlja novi pritisak na Srbiju i način da se dalje insistira na priznavanju nezavisnosti Kosova kao države, iako je reč o teritoriji Srbije.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je odluka PS NATO-a nastavak puta kojim ide NATO i EU, stalnim nagrađivanjem režima u Prištini bez obzira na situaciju na terenu, realnost i sadašnjost u kojoj se teror na Srbima nastavlja, kako bi Priština već sutra postala stalna članica i kako bi se strateški položaj Srbije u ovom delu Evrope dodatno otežao.

zarko, rakic

Rakić ističe da se Priština nagrađuje na način koji koji krši sve norme tih organizacija koje im otvaraju vrata za članstvo, zbog čega smatra da Srbija mora da bude spremna, razumna i da bez preteranih emocija pokuša na pravi način da brani svoje interese.

Navodi da je ishod jučerašnjeg glasanja u PS NATO-a, gde je od 32 zemlje članice 14 bilo uzdržano, dok je Mađarska glasala protiv, sličan glasanju u Generalnoj skupštini UN, gde je takođe bilo dosta uzdržanih, i ističe da je način na koji je Priština dobila zeleno svetlo potpuno nelegitiman.

“Ako se konsenzus ne primenjuje, nego imate nadglasavanje i takav rezultat glasanja, onda bi neko objektivan rekao ‘čekajte da li je to sasvim u redu’. Niko to ne postavlja kao pitanje, glavni koji su doveli do otcepljenja Kosova su ostvarili svoj trenutni interes i guraju dalje tu svoju politiku. Najveći i najmoćniji nikad neće da priznaju grešku i toga moramo da budemo svesni, zato što priznanje greške podrazumeva i prihvatenje posledice”, kaže Rakić.

Komentarišući to što odluku o pridruženom članstvu Prištine u PS NATO nisu podržali ni poslanici iz Francuske i Italije, Rakić je istakao da je i put tzv. Kosova u Savet Evrope sprečen stavom Francuske i Italije, zbog čega smatra da se nastavlja uzdržanost ove dve zemlje, odnosno procena da možda nije dobar trenutak da se Prištini daju epiteti koje ne zaslužuje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /