in

Koliko je procena Eskobara o brzom rešavanju kosovskog pitanje (ne)realna?

Na pitanje kako tumači izjavu Eskobara da će se pitanje Kosova i Metohije rešiti u par nedelja, Pribićević kaže da ne zna ko bi to pitanje mogao da reši za nekoliko nedelja i da se može raspravljati o modelima rešavanja tog pitanja, ali da su građani Srbije, kao i vlast i opozicija, saglasni da je Kosovo deo naše teritorije.

“To je posebno važno danas, jer je geografija, odnosno teritorija najvažnija, ovo je vreme ratova”, kazao je Pribićević za Tanjug.

Naglasio je da se nijedna zemlja dobrovoljno ne odriče svoje teritorije, te da to neće učiniti ni Srbija.

Na pitanje da prokomentariše i izjavu Eskobara da podržava nemačko-francuski predlog o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, Pribićević kaže da je ta podrška logična i da je jasno da Francuska i Nemačka ne donose samostalno odluke.

“Sve te priče o izdvajanju Evropske unije nisu realne i tu se zna ko ima najveću moć i vojnu i ekonomsku, tako da je jasno da Eksobar podržava zato što je taj plan donesen uz znanje SAD”, kazao je Pribićević.

Stano: EU ne postavlja rokove za postizanje sporazuma Beograda i Prištine

Evropska unija ne postavlja rokove za postizanje sporazuma, rekao je portparol EU Peter Stano komentarišući navode specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je čuo od svojih kolega iz Evrope da je postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine “pitanje nedelja”.

Stano je na pitanje portala Telegrafi da li je Eskobar govorio o konačnom sporazumu između Beograda i Prištine ili nekom drugom sporazumu, rekao da EU ne daje komentare niti tumači izjave drugih.

“EU ne postavlja rokove, oni su u rukama dve strane i njihovih sposobnosti da se dogovore”, rekao je Stano.

On je naglasio da je u interesu i Beograda i Prištine da što pre postignu dogovor.

“U interesu je ljudi na obe strane, a takođe je i očekivanje EU i njenih država članica da Beograd i Priština što pre postignu sporazum”, kazao je Stano.

Eskobar je juče za prištinski Kanal 10 rekao da je čuo od svojih kolega iz Evrope da je postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine “pitanje nedelja”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /