in

Konferencija o e-fakturama i elektronskom plaćanju

Konferencija o e-fakturama i elektronskom plaćanju

U uvodnom delu konferencije obratiće se i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Od 1. januara sledeće godine razmena e-faktura biće obavezna u transakcijama unutar privatnog sektora (B2B), čime će svi obveznici Zakona o elektronskom fakturisanju biti uključeni u novi sistem.

Obavezu da primaju i dostavljaju fakture kroz sistem elektronskih faktura (SEF) imaće svi obveznici PDV-a u privredi, a mogu da ga koriste i druga privredna društva i preduzetnici, kaže se u saopštenju.

Ulaskom preostalih privrednih subjekata u sistem biće uspešno zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji, koji je predvodilo Ministarstvo finansija.

Prvi su u sistem ušli korisnici javnih sredstava koji su od 1. maja ove godine počeli da izdaju i primaju elektronske fakture (G2G). Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su bili u obavezi da od 1. maja preko SEF-a izdaju fakture, a od 1. jula i primaju (B2G).

U sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava, i 175.942 privrednih subjekata, a kroz sistem je prošlo oko 5,5 miliona elektronskih faktura, navedeno je u saopštenju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /