in

Konferencija “Srbija i Srbi u regionu” u Matici Srpskoj

Na konferenciju učestvuje preko 30 predstavnika organizacija i institucija Srba iz celog regiona, a cilj je međusobno povezivanje, jačanje međusobne saradnje, očuvanje jezičkog i kulturnog identiteta srpskog naroda u zemljama regiona.

Direktor fonda za izbegla i raseljena lica Duško Ćutilo rekao je da će se na konferenciji kroz izlaganja institucija iz Srbije učesnika iz regiona i na osnovu njihovih iskustava videti kako i na koji način predstavnici institucija iz Srbije mogu da pruže podršku Srbima u regionu.

“U prethodne dve godine Fond za izbegla i raseljena lica od kako je dobio nadležnost za poslove unapređenja odnosa Srba u regionu izdvojio je preko 150 miliona dinara za razne projekte”, rekao je Ćutilo.

On dodaje da je konferencija značajna jer će povoljno uticati na kreiranje budžeta za 2023. godinu. Ovom konferencijom Fond će imati uvid u sve projekte koje dodatno treba da pomogne.

Nemanja Knežević, generalni sekretar saveza KUD-ova Republike Srpske rekao je da je danas imao priliku da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Razgovarali smo o svim problemima sa kojim se susrećemo u našem radu i što je još važnije imali smo priliku da damo konkretne predloge kako i na koji način Srbija može da nam pomogne da realizujemo naše projekte i naš rad”, rekao je Knežević.

Dodao je da veruje da će na konferenciji biti prilike da se teme prošire i da se sa ostalim učesnicima konferencije razmene mišljenja i iskustva, a sve u cilju poboljšanja i napretka srpske kulture, jezika i tradicije.

Na konferenciji su okupljeni predstavnici organizacija iz Severne Makedonije, Rumunije, Mađarske, Albanije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /