in

Kongres SAD pozvao Bajdenove pomoćnike da daju izjave o njegovom zdravlju

Kongres SAD pozvao Bajdenove pomoćnike da daju izjave o njegovom zdravlju

VAŠINGTON –

Odbor za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji predvode republikanci, pozvao je danas troje viših pomoćnika Bele kuće da daju izjave u vezi sa zdravstvenim stanjem, odnosno kognitivnim sposobnostima američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Odbor je pozvao glavnog pomoćnika prve dame SAD Džil Bajden, Entonija Bernala, zamenicu šefa osoblja Bele kuće Eni Tomazini i višu savetnicu Ešli Vilijams, objavio je američki portal Aksios.

Pozivi pokazuju želju republikanaca da istraže da li su pojedini od Bajdenovih najbližih saradnika zapravo sakrili pravo stanje 81-ogodišnjeg predsednika, navodi portal.

Odbor za nadzor zatražio je od pomoćnika da odgovore do 17. jula i zatražio je da daju izjave iza zatvorenih vrata kasnije ovoga meseca.

Portparol Bele kuće Ijan Sams tvrdi da taj potez Odbora za nadzor predstavlja “neosnovani politički trik”, koji ima za cilj da privuče pažnju medija.

Bajden se već suočava sa povećanim pritiskom unutar svoje stranke da se povuče iz trke za reizbor za predsednika, nakon što je doživeo debakl tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom prošlog meseca.

Bajden je rekao da namerava da ostane u trci i u ponedeljak je ponovo odbacio pozive da odustane u pismu demokratama u Kongresu, pozivajući ih da se ujedine iza njegove kandidature.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /