in

Krimski samit u Zagrebu otvorili Jandroković i Stefančuk

“Jasno je da je Rusija teroristička država”, rekao je Stefančuk i izrazio nadu da će i ostali prihvatiti tu činjenicu.

Jandroković je rekao da ga duh ukrajinskog naroda danas podseća na duh hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Hrvatski zvaničnici uporno pokušavaju da rusku vojnu intervenciju u Ukrajini poistovete sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Da razlika između ova dva događaja postoji pojasnio je juče prvi ambasador SAD u nezavisnoj Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Galbrat je, kako su preneli hrvatske mediji, precizirao da između Ukrajine danas i Hrvatske u Domovinskom ratu ima velike razlike jer, kako je naveo, “Jugoslavija i Hrvatska nisu toliko geopolitički važne i to je bio rat za nezavisnosti”, dok se, kaže, u “Ukrajini događa ruska invazija na državu koja je nezavisna i već 31 godinu međunarodno priznata”.

Jandroković je rekao i da će ovaj skup omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i podrška Ukrajini, kao i posvećenost zajedničkim vrednostima.

“Hrvatska je ponosna što je mogla da organizuje ovaj samit u Zagrebu”, rekao je Jandroković.

Samitu ne prisustvuje hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je juče rekao da je Ambasada SAD tražila njegov susret sa predsednicom Predstavničkom doma SAD Nensi Pelosi, ali da do toga neće doći jer je, kako je kazao, poziv došao prekasno.

Samit je okupio oko 50 parlamentarnih delegacija, a prisustvuje mu i Pelosijeva.

Plenković ponovo događaje u Ukrajini uporedio sa ratom u bivšoj Jugoslaviji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se učesnicima samita Prve krimske platforme u Zagrebu videolinkom i zjavio da Rusija “ucenjuje ceo svet” koji je, kako je kazao, postao okrutnije mesto, a hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da podrškom Ukraini, zvanični Zagreb pokazuje da je na pravoj strani istorije i ponovo događaje na ukrajinskoj teritoriji uporedio sa Domovinskim ratom.

“Život su izgubile hijade Ukrajinaca. Oni muče, ubijaju, nema veze koje dobi su ljudi, ubijaju decu, žene i starce”, kazao je Zelenski i ocenio da je, kako je naveo, “ovo najgori napad na civilizaciju u dugo vremena”.

“Svet je postao okrutnije mesto”, naveo je Zelenski i optužio Rusiju da ucenjuje ceo svet.

“Tvrde da je Krim njihov, ali mi smo ovde da bismo pokazali da je okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu, Krim će biti oslobođen i tek tada će svet osetiti da je rat završen i da je svet siguran”, uveren je Zelenski.

Prethodno, učesnicima samita obratio se hrvatski premijer Andrej Plenković i poručio da je će Ukrajina ostvariti svoj teritorijalni integritet.

On je rekao da su Krim, Donjeck, Lugansk okupirane ukrajinske teritorije.

“Ukrajina će ostvariti svoj teritorijalni integritet”, rekao je Plenković i dodao:

“Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo u Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin”, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i njegove ortake u sramotnom dobu istorije.

“Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povesti. Mi znamo šta je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cenimo ukrajinsku borbu za demokratiju. Drago nam je da Evropa i svet nisu ponovili greške od pre 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti”, rekao je Plenković.

Pelosi: Hrvatska ključni partner

Zagreb je danas domaćin prvog samita predstavnika parlamenata zemalja Krimske platforme, koji će okupiti više od 50 delegacija, kojem prisustvuje i predsedavajuća Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, a skupu će se, videolinkom obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U Zagrebu su od juče na snazi jake bezbednosne mere, a saobraćaj u mnogim ulicama je preusmeren na alternativne pravce.

PelosPelosi, koja je u Zagreb doputovala juče popodne, nakon sastanka sa predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, izdala je saopštenje u kojem je poručila da “to što više od 50 zemalja učestvuje na ovom samitu odaje počast širokoj i hitnoj globalnoj podršci Ukrajini”.

Navela je i da je Hrvatska cenjeni američki saveznik i ključni partner u miru i stabilnosti u Evropi, uključujući energetiku, sigurnost i globalni odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Moramo ojačati kapacitete Ukrajine u ovoj borbi, posebno jer iranske bespilotne letelice uzimaju smrtonosne žrtve među civilima. Krim je Ukrajina, ruska nezakonita okupacija celokupnog ukrajinskog teritorija mora prestati, a Rusija mora odgovarati za svoje zločine”, stoji, između ostalog, u saopštenju Pelosijeve.

Na kraju samita predviđeno je usvajanje zajedničke izjave, a Jandroković i ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk održaće zajedničku konferenciju za medije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /