in

Krune od slame iz Tavankuta otišle u muzeje od Balkana do Amerike

Krune od slame iz Tavankuta otišle u muzeje od Balkana do Amerike

Jedna kruna od slame uspomena je i da je Novi Sad bio “Evropska prestonica kulture”, a čuva se u Muzeju Vojvodine.

“Krunu sam ukrasila kulom sa satom jer je ona ne samo simbol Novog Sada već i mesto ljubavi na kome su mnogi mladi jedno drugom izjavili ljubav. Pored toga, tu sam dodala i obrise Žeželjevog i Mosta slobode jer oni spajaju obale reke i spajaju ljude”, priča Jozefina Skenderović, umetnica u izradi predmeta u tehnici slame.

rad, na, predmetima, od, slame

Krune od slame koje je napravila Jozefina Skenderović krase simboli gradova kojima su poklonjene povodom gostovanja “Dužijance”.

kruna, od, slame,subotica

Tako se njene krune čuvaju u Muzeju Subotičke biskupije, Nadbiskupskom muzeju u Zagrebu, u umetničkim galerijama u Mostaru i Baji, a jedna je završila u Svetskom muzeju slame u Kaliforniji.“Kada je gospodin Morgan Ovens, koji je bio vlasnik velike privatne zbirke, video na slici krunu koju sam radila za gostovanje “Dužijance” u Zagrebu, poželeo je takvu i za sebe pa sam napravila njenu repliku koja je završila u Svetskom muzeju slame u Kaliforniji”, objašnjava Jozefina Skenderović.

portret, od, slame

Umetnička dela izrađena u tehnici slame deo su tradicije na severu Bačke. Zato pored kruna, Jozefina Skenderović od slame izrađuje i slike, njom šara uskršnja jaja, pravi ukrase koje neveste nose u kosi, a mladoženje na reveru, kao i slamnate šešire.

predmeti, od, slame

Neke od tih umetničkih dela naši ljudi nose u daleki svet kao suvenire iz rodnog kraja.“Bračni par poreklom iz ovog kraja koji, inače, živi u Kanadi kupio je od mene manju sliku izrađenu i tehnici slame uz reči: “Ovo će dobiti mesto na našem “Zidu nostalgije”. Oni, naime, u svom stanu u Kanadi imaju zid na kome su izložili predmete i uspomene koje ih podsećaju na rodni kraj”, kaže Jozefina Skenderović.

predmeti, od, slame

Zahvaljujući veštoj izradi umetničkih predmeta od slame, Jozefina Skenderović kaže da su ona i njene koleginice proputovaleveliki deo sveta, od Evrope do Azije, ali su i svet doveleu Tavankut.“Krug poznanstva sa ljudima koji rade u tehnici slame povezan je u celom svetu. Tako smo i mi išli u svet, ali smo 2014. godine i svet doveli kod nas jer tada u Tavankutu održan 6. Svetski kongres slame, a na kome su učestvovali gosti iz 30 zemalja. Bilo je divno”, priseća se Jozefina Skenderović.

predmeti, od, slame

Jozefina Skenderović je gotovo tri decenije vodila i likovnu slamarsku sekciju pri KUD “Matija Gubec” u Tavankutu, prenoseći svoje veštine na mlađe naraštaje. I danas se u selima u okolini Subotice organizuju slamarske kolonije sa ciljem da ova naivna umetnost ne padne u zaborav.

kruna, od, slame

Sudeći po lepoti kruna od slame, koje izazivaju i interesovanje turista, ova lepa tradicija još dugo će živeti u vojvođanskim selima, pa čak i krasiti muzeje širom sveta.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /