in

Курти на српском језику позвао на регистрацију возила; Петковић: Нису нелегалне таблице већ кршење споразума

“Од 1. августа па све до 30. септембра ове године, овде и у остала 33 општинска центра биће организован процес регистрације возила, а тиме и прелазак са илегалних таблица на оне важеће према законима наше државе, таблице са ознакама РКС”, рекао је Курти обраћајући се из Центра за регистрацију возила у Приштини.

Он је додао да возила која треба да се региструју неће морати да буду предмет царине.

Курти тврди да је то велики уступак, имајући у виду да би, како је навео, царинска наплата на само једном возилу просечно износила око 5.000 евра.

Курти је рекао и да се приликом прве регистрације неће тражити технички преглед возила, а општине, како је навео, могу да одлуче да одбију десет евра које траже на име таксе.

Он је рекао да је влада у Прштини на последњем састанку усвојила одлуку која налаже регистрацију ознака на таблице са ознакама РКС и којима се, како тврди, тежи да се успостави законитост и владавина права.

“На овај начин гарантујемо превласт закона над политиком и интересима појединаца, што је у интересу сваког грађанина наше заједничке државе”, тврди Курти.

Он је додао да ћеприштинска полиција донети административно упутство које ће детаљно регулисати сваки корак у вези са регистрацијом и олакшати грађанима “наизглед компликоване управне радње”.

Петковић: Нису нелегалне таблице већ кршење споразума

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је вечерас премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију, поводом његовог позива Србима да региструју своја возила, да српске таблице у покрајини нису нелегалне, већ да је нелегално непоштовање и гажење споразума.

“Српске таблице на Косову и Метохији нису нелегалне, већ постоје на основу закона државе Србије и споразума из Брисела. Једино што је нелегално јесте непоштовање и гажење споразума, а никако “КМ” таблице”, написао је Петковић на свом Твитер налогу.

Он је истакао да “ова провокација и покушај одузимања српских возила неће проћи”.