in

Lajčak: Primenom Sporazuma o normalizaciji odnosa baviti se na nivou lidera

Lajčak: Primenom Sporazuma o normalizaciji odnosa baviti se na nivou lidera

Lajčak se na Fejsbuku osvrnuo na jučerašnji sastanak u Briselu sa glavnom pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, navodeći da se sa njima susreo kako bi razgovarali o tome kako napredovati u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i drugim pitanjima u vezi sa dijalogom, uključujući uticaj nedavne odluke takozvane Centralne banke Kosova o gotovinskim operacijama po Srbe na KiM i druge zajednice.

“Bilo je važno utvrditi neke činjenice i dogovorili smo se da nastavimo našu diskusiju o ovom pitanju sledećeg ponedeljka u Briselu na osnovu konkretnih i realnih predloga koje se očekuje da će strane prethodno podneti. Istovremeno, sastanak je pokazao da se implementacijom Sporazuma o putu ka normalizaciji i dodatnim načinima za njegovo formalizovanje mora baviti na najvišem nivou na sastanku lidera, pod okriljem dijaloga”, naveo je on.

Lajčak je rekao da je tokom prethodnih razgovora koje je imao u Beogradu i Prištini istakao potrebu primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa bez odlaganja, kao i rešavanja hitnih pitanja koja utiču na dijalog.

On je istakao da je sa intenzivnim pripremama za dijalog završio prošle nedelje u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem.

“Naši razgovori su bili usredsređeni na hitne teme na dnevnom redu dijaloga, uključujući sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji, uredbu Centralne banke Kosova i lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova”, naveo je Lajčak.

On je dodao da je taj sastanak u Beogradu poslužio kao nastavak razgovora koje je prošle nedelje imao sa zamenikom premijera privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem, u očekivanju sastanka na nivou glavnih pregovarača.

Lajčak je naveo i da je protekle nedelje boravio u Berlinu, gde se sastao sa savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom, kao i sa “sagovornicima u Ministarstvu spoljnih poslova” Nemačke.

“Razgovarali smo o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine, kao i o situaciji na Zapadnom Balkanu i šire”, naveo je Lajčak.

U Briselu je u utorak održan trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine predvođenih Petkovićem i Bisljimijem sa Miroslavom Lajčakom.

Petković je nakon sastanka rekao da je delegacija Beograda insistirala pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, a da je drugo glavno pitanje bila odluka Prištine o ukidanju dinara.

Bisljimi je istakao da će do petka Priština i Beograd poslati predloge za rešavanje pitanja u vezi sa dinarom, kao i da očekuje da će se o tome razgovarati iduće nedelje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /