in

Лавров: Кијев се плаши да милитанти из Азовстаља проговоре о плаћеницима са Запада

„Ситуација са конфронтацијом у фабрици Азовстаљ у Мариупољу и тврдоглавом, чак хистеричном жељом Зеленског, његовог тима и његових западних покровитеља да извуку све ове људе и пошаљу их на територију Украјине, је због чињенице да има много њих који ће потврдити присуство плаћеника, можда и официра западних армија, који су ангажовани на страни украјинских радикала“, рекао је Лавров у интервјуу италијанској ТВ компанији Медиасет, преноси РИА Новости.

Он је рекао и да су „САД и Канада тренирале нео-нацистичке дивизије, које су се прикључиле регуларној украјинској војсци“.

„Што се тиче Азова, објављени су документи који потврђују да су Американци, а посебно Канађани, имали главну улогу у тренирању ултра-радикалних, отворено нео-нацистичких дивизија у Украјини. Њихов циљ је био да обезбеде да се нео-нацисти прикључе регуларној украјинској војсци, како би постепено у свакој дивизији људи из Азова имали водећу улогу“, рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Украјина саботира преговоре са Русијом, Зеленском се не може веровати

Руски министар спољних послова је оптужио Украјину да саботира преговоре са Русијом.

Лавров је рекао да је „потпуно равнодушан према ономе што Володимир Зеленски оповргава или не оповргава“.

Додао је да се украјинском председнику „не може веровати“ и да „он може да промени своју позицију неколико пута у једном дану“, преноси РИА Новости.

„Чуо сам да је рекао да на разговорима нећемо ни да разговарамо о демилитаризацији и денацификацији. Они саботирају те преговоре, као и споразуме из Минска већ осам година“, рекао је Лавров.

Циљ руске операције није промена режима у Украјини

Лавров је истакао да Русија не захтева предају Зеленског и да циљ руске операције није промена режима у Украјини.

Лавров је, на питање да ли Русија жели да се Зеленски преда и да ли је то услов за мир, одговорио да Русија не захтева да се он преда, већ да изда наређење за ослобађање свих цивила и заустављање отпора.

„Наш циљ не укључује промену режима у Украјини. То је америчка специјалност. Они се тиме баве по целом свету“, додао је Лавров, преноси Спутњик.

Према његовим речима, Москва жели да осигура безбедност људи на истоку Украјине, „да им не прети ни милитаризација, ни нацификација, и да нема претњи по безбедност Руске Федерације са територије Украјине“.

И Порошенко и Зеленски су изабрани са слоганима „Мир у Донбасу“

Он је додао да би Зеленски могао да донесе мир у земљи ако примора „неонацистичке батаљоне“ да престану са отпором.

Како је навео, све проблеме могао је да реши бивши председник Петро Порошенко, који је изабран 2014. године под слоганом „Мир у Донбасу“, али је затим започео рат.

Могао је, каже, да реши и Зеленски, који је такође представљао себе као „председника мира“.

„Имао је све шансе. Све карте и адути су били у његовим рукама“, рекао је Лавров и додао да је Зеленски ипак одлучио да јавно изјави да никада неће поштовати Минске споразуме.