in

Лавров: САД желе да убију историјско памћење православних на Балкану

Он је оценио да је жеља “америчког суверена да убије историјско памћење не само Бугара, већ и осталих народа на Балкану, пре свега православних”.

“То није самостална одлука вршиоца дужности премијера који заступа апсолутно отворену недвосмислену проамеричку оријентацију и спреман је да испуни све жеље свог суверена (из САД)”, рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Шеф руске дипломатије је објаснио да “жеље суверена” укључују убијање историјског памћења Бугара, уништавање темеља односа који су утврђени у заједничкој борби за независност и многим другим ситуацијама, укључујући и оне из новије историје.

“Политика Вашингтона не односи се само на Бугарску, она жели да убије историјско памћење и других народа на Балкану, пре свега, православних”, оценио је Лавров и нагласио да су и саме бугарске власти биле изненађене овом одлуком.

Руски дипломата је поручио да ће Москва одговорити на овај потез бугарских власти и додао да је руској амбасади у овој фази онемогућен нормалан рад.

Претходно је руска амбасада у Софији саопштила да руске дипломате и службеници руских дипломатских установа који су проглашени непожељнима, напуштају територију Бугарске.

У уторак 28. јуна званична Софија је саопштила да протерује 70 руских дипломата, који су, наводно, ухваћени у шпијунажи.

Као одговор на одлуку бугарских власти руска амбасадорка у Софији Елеонора Митрофанова поднела је бугарском МИП протестну ноту захтевајући поништење те одлуке.

Рок који је Русија дала Бугарској истекао је у петак у 12 часова.

У Москви су обећали да ће одговорити на овај потез бугарских власти, као и да узвратне мере неће нужно бити симетричне.

Амбасадорка Митрофанова је изјавила за бугарску ТВ да постоји и могућност прекида дипломатских односа са бугарском због масовног протеривања руских дипломата.