in

Лавров: Украјина саботира преговоре са Русијом, Зеленском се не може веровати

Лавров је у интервјуу италијанској ТВ компанији Медиасет рекао да је „потпуно равнодушан према ономе што Володимир Зеленски оповргава или не оповргава“.

Додао је да се украјинском председнику „не може веровати“ и да „он може да промени своју позицију неколико пута у једном дану“, преноси РИА Новости.

„Чуо сам да је рекао да на разговорима нећемо ни да разговарамо о демилитаризацији и денацификацији. Они саботирају те преговоре, као и споразуме из Минска већ осам година“, рекао је Лавров.

Лавров је истакао да Русија не захтева предају Зеленског и да циљ руске операције није промена режима у Украјини.

Лавров је, на питање да ли Русија жели да се Зеленски преда и да ли је то услов за мир, одговорио да Русија не захтева да се он преда, већ да изда наређење за ослобађање свих цивила и заустављање отпора.

„Наш циљ не укључује промену режима у Украјини. То је америчка специјалност. Они се тиме баве по целом свету“, додао је Лавров, преноси Спутњик.

Према његовим речима, Москва жели да осигура безбедност људи на истоку Украјине, „да им не прети ни милитаризација, ни нацификација, и да нема претњи по безбедност Руске Федерације са територије Украјине“.

Он је додао да би Зеленски могао да донесе мир у земљи ако примора „неонацистичке батаљоне“ да престану са отпором.

Како је навео, све проблеме могао је да реши бивши председник Петро Порошенко, који је изабран 2014. године под слоганом „Мир у Донбасу“, али је затим започео рат.

Могао је, каже, да реши и Зеленски, који је такође представљао себе као „председника мира“.

„Имао је све шансе. Све карте и адути су били у његовим рукама“, рекао је Лавров и додао да је Зеленски ипак одлучио да јавно изјави да никада неће поштовати Минске споразуме.