in

Lideri EU odlučili da otvore pristupne pregovore sa BiH

Lideri EU odlučili da otvore pristupne pregovore sa BiH

Mišel je na društvenoj mreži X (Tviter) čestitao BiH i poručio da je njeno mesto u evropskoj porodici.

“Današnja odluka je ključni korak napred na vašem putu ka EU. Sada naporan rad treba da se nastavi kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, kao što vaš narod želi”, poručio je Mišel.

Šefovi država i vlada EU odlučivali su danas o početku pregovora sa BiH, nakon što je Evropska komisija (EK) ranije ovog meseca preporučila otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je, po dolasku na samit Evropskog saveta, da podržava predlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da ta zemlja mora uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za BiH.

U izveštaju koji je EK objavila prošle nedelje navodi se da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je nedavno da je BiH, od kada je dobila status kandidata u decembru 2022. godine, napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo.

Lideri EU su tokom samita Evropskog saveta u decembru 2023. godine izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH, kada ta zemlja ostvari neophodnu usaglašenost sa kriterijumima za članstvo u EU i pozvali Evropsku komisiju da u martu izvesti Savet o napretku BiH o napretku u ispunjavanja tih kriterijuma.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /